CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Last King of Scotland

Produktionsland:
UK

Produktionsår:
2006

Manuskript:
Jeremy Brock, Peter Morgan, Joe Penhall

Producere:
Lisa Bryer
Andrea Calderwood
Christine Ruppert
Charles Steel

Fotograf:
Anthony Dod Mantle

Klipper:
Justine Wright

Komponist:
Alex Heffes

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(74 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
05-11-07:
European Film Awards 2007 - de nominerede!
17-12-06:
Årets Golden Globe-nomineringer
13-12-06:
Eastwood høster priser
12-05-05:
Gillian Anderson er tilbage!
14-04-05:
Magtsyg Uganda-præsident på film
18-05-04:
Bonnevie og Whitaker i ny Kormákur-film
 
Anmeldelser:
31-01-14:
The Butler
16-08-11:
The Eagle
22-08-08:
Wanted
27-11-07:
Becoming Jane
15-06-07:
Becoming Jane
07-06-06:
Narnia - Løven, heksen og garderobeskabet
28-12-00:
Witness Protection
05-09-00:
Ghost Dog
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 2,35-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, Dolby Surround 2.0

Ekstra materiale:
Kommentarspor med instruktøren, slettede scener, Bag kameraet, Forest Whitakers arbejde med rollen, casting, trailer
The Last King of Scotland

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:118 minutter
Instruktør:Kevin MacDonald
 
Anmeldelsesdato:19-06-2007
Medvirkende:Som:
James McAvoyNicholas Garrigan
Forest WhitakerIdi Amin
Kerry WashingtonKay Amin
Gillian AndersonSara Zach
Simon McBurneyNigel Stone
David OyelowoDjonjo

The King and I
 
Afrika rummer mørke historier, ufattelige humanitære katastrofer, der har udspillet sig mere eller mindre under næsen på verdenssamfundet. En af dem var personificeret i Ugandas diktator Idi Amin, som i lidt over 8 år i 70’erne styrede landet ene og alene baseret på hans daglige lune og formodningen om at kunne skabe et trygt samfund for folket – ved at forfølge og dræbe alle, der formastede sig til at udtrykke uenighed eller bare tilhøre en anden stamme end Amins egen.


Copyright:
Fox Film
The Last King of Scotland er et ambitiøst forsøg på at komme ind på livet af personen Idi Amin; en nuancering af det vanlige vestlige portræt af galningen, kannibalen og despoten Amin, der skånselsløs slagtede sine landsmænd. Måske overmatchet til opgaven, måske bare grebet af det storhedsvanvid, der venter på svage sjæle i jobbet som statsleder. De 8 års vanvid skildres intenst og personligt af den spillefilmsdebuterende dokumentarfilminstruktør Kevin MacDonald, der tidligere har været på Oscarjagt med bjergbestigerfilmen Touching the Void og endda vundet den prestigefyldte guldmand med olympiadeskildringen One Day in September. Vores hovedperson er ikke så meget Forest Whitakers fænomenale Idi Amin som den opdigtede skotske ungersvend Nicholas Garrigan (James McAvoy, en af sidste års Shooting Stars på Berlin Filmfestivalen), der som nyudklækket læge vælger eventyret på det afrikanske kontinent i stedet for at følge i faderens fodspor som familielæge.

Han starter som hjælpelæge i missionsarbejdet, men ved skæbnens mellemkomst i form af et sammenstød mellem Idi Amins kortege og en tilfældig ko, bliver Nicholas en nær og betroet rådgiver for den nye præsident. Valgt af folket for folket – og i praksis hjulpet til magten af den britiske elite, som stadig svæver som spøgelser over den relativt nye nations fremtidsdrømme. Angiveligt er Nicholas-figuren en sammensmeltning af de vestlige rådgivere, der omgav Amin og var en del af hans socialt anlagte levestil i hovedstaden Kampala – og det fungerer fint som dramatisk effekt, at vi bliver ført ind i Uganda, ind på livet af Amin i selskab med den unge mand.


Copyright:
Fox Film
The Last King of Scotland er en feberplaget dannelsesrejse for Nicholas, hvor han langsomt indser, hvor utilregnelig den store Idi Amin er, hvordan paranoiaen for et snigmord langsomt smadrer hans ambitiøse planer på Ugandas vegne og får samfundet til at degenerere i tilfældige voldshandlinger. Billederne leveret af den 'danske' dogmefotograf Anthony Dod Mantle understøtter Nicholas’ stigende fortvivlelse, da den uvirkelige drøm om et luksusliv som rådgiver for et af kontinentets progressive overhoveder forvandles til et brutalt mareridt. Det er Dommedag nu i en light-udgave, hvor rejsen til mørkets hjerte fornemt kulminerer både dramatisk og filmisk.

Forest Whitaker har vundet alt, hvad der er værd at vinde af skuespillerpriser for sit nådesløse portræt af Amin. Han er et regulært epicenter i filmen, for det er i gennem hans udbrud og manerer, at filmen lever. Registret ikke bare spilles igennem, men gennemtæves, så man som tilskuer bliver helt forpustet over rækkevidden i præstationen. Ulempen ved så dynamisk et centrum er, at resten af filmen må kæmpe hårdt for at etablere sig i sin egen ret. Nicholas Garrigans historie, der ret beset er filmens hovedfokus, bliver kun en sidebemærkning og Uganda som andet end en svedig kulisse for Amin får heller aldrig sit eget liv. Heldigvis kan The Last King of Scotland sagtens ses alene for præstationens skyld, og filmen udvikler sin egen tempofyldte dynamik undervejs, men den ultimative film om de 8 ulykkelige år i Ugandas historie bliver det aldrig.
 
DVD-vurdering
En veldrejet og informativ dokumentar om arbejdet med filmen, hvor vi kommer tæt på både historien og de medvirkende over en generøs halv time, suppleres med særskilte interview med skuespillerne samt et mindre interessant men stadig seværdigt kig på arbejdet med at caste rollerne.

Instruktøren Kevin MacDonalds kommentarspor sætter sammen med forklaringer på næsten et kvarters slettede scener tingene på plads på en god udgivelse, der helt efter hensigten giver os ekstra forståelse for både arbejdet bag kameraet samt de store krav, der er til fiktionsfilm, som udspiller sig i historisk korrekte miljøer.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (7 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
christina 13 år
30-4-2009 08:32
ej man! jeg trode først at han var en sød man og ville hælpe alle menn da man kon ind i filmen såé man hvem han er ej man han døde jo i 2003 føst!

JA !!!!
19-12-2007 10:35
Ja ! Det er jeg ikke helt sikker på diit fede' læs :b

urne fællesgrav
10-12-2007 10:16
død

calo
4-3-2007 01:46
Stærk film! Anbefalelsesværdigt at kende mere til historien, da virkeligheden langt overgår de aspekter filmen kunne rumme. Whitakers fortolkning af amin er som alle har bemærket sublim, men også Nicholas figurens udvikling og tab af uskyld gjorde stort indtryk på mig. Den har også gyldgihed i dag som en vellykket syntese af vestlige udstationerede i u-lande: Åbensindede, dynamiske veluddannede unge der vil skabe en forandring, men nogle gange må indse at gode intentioner kan lede til utilsigtede, endda negative konsekvenser. Men som vesterlænding skal man ikke nødvendigvis leve med de konsekvenser; man kan altid tage et fly hjem.

michaelw
3-3-2007 22:05
Så den i dag og var voldsomt imponered af forset whitaker han er hele filmens trækplaster og er det eneste lyspunkt i denne midelmådoge film.

En af filmens helt store problemer er som anmelderen også skriver er at man ikke komme ind på livet af befolkningen så billedet af Uganda bliver meget meget snævert og det er filmens store problem.
Tre stjerner.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad fejrer Den gale Hattemager og Påskeharen i Alice i Eventyrland?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google