CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Lost World

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1997

Manuskript:
David Koepp efter roman af Michael Crichton

Producere:
Gerald R. Molen
Colin Wilson

Fotograf:
Janusz Kaminski

Klipper:
Michael Kahn
Steven Spielberg

Komponist:
John Williams

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(134 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
15-03-03:
Spielberg filmer Carreys fantasier
25-11-02:
Spielberg bringer Tintin til live
07-11-02:
Jurassic Park 4 rykker nærmere
14-06-02:
Jurassic Park 4 på vej
15-03-02:
Geishaen overdrages til Jonze
23-01-02:
Indy 4 på vej
31-10-01:
E.T. 2002
25-05-01:
Jurassic Park 4 en mulighed
 
Anmeldelser:
13-12-05:
War of the Worlds
18-03-03:
When the Sky Falls
07-03-03:
Catch Me If You Can
04-02-03:
Minority Report
02-04-02:
A.I.
02-04-02:
A.I.
27-11-01:
Chain of Fools
05-10-01:
A.I.
10-08-01:
Jurassic Park 3
14-11-00:
King Kong (1933)
 
Artikler:
21-08-02:
Soundtrack: Minority Report
18-01-02:
NAC: Vince Vaughn
05-10-01:
Verdens dyreste legebarn - 1. del
05-10-01:
Verdens dyreste legebarn - 2. del
15-05-01:
Alle drenges helt
 

Læs også...
I temaet Dinoerne er tilbage...igen:
 
Jurassic Park 3
Dinosaurer på film
Dinosaurerne

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic Widescreen 1.85:1

Lyd:
Dolby Sur. , Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Dokumentarfilm, slettede scener, illustrationer/ koncepttegninger, produktionfotografier, storyboards, The World of Jurassic Park, The Magic of Industrial Light & Magic, Trailers, Encyklopædi og meget mere
The Lost World

Anmeldt af:Kim Dorff Hansen
Genre:Action/Thriller
Varighed:130 minutter
Instruktør:Steven Spielberg
 
Anmeldelsesdato:11-10-2000
Medvirkende:Som:
Jeff GoldblumDr. Ian Malcolm
Julianne MooreDr. Sarah Harding
Pete PostlethwaiteRoland Tembo
Richard AttenboroughJohn Alfred Hammond
Vince VaughnNick Van Owen
Peter StormareDieter Stark

Dinosaur Ekstravaganza!
 
Han bliver kaldt Hollywoods ’wunderkind’ og regnes af mange for verdens mest succesrige instruktør – der allerede som 13-årig satte sig til rette bag kameraet med visioner og drømme parat til at materialisere sig på det hvide lærred. Et blik på hans generalieblad bekræfter da også Steven Spielbergs altomfattende succes og indflydelse på det aktuelle filmbillede i Hollywood de seneste 30 år – og rækken af film han enten har skrevet, instrueret eller produceret er umådeligt omfattende (se blot IMDB).

Før istiden
Efterfølgeren til den umådeligt populære Jurassic Park, der startede noget nær en dinodille af hysteriske dimensioer, blev endnu en filmatisering af den populære Michael Crichtons bog af samme navn - The Lost World.
Vi husker alle John Hammonds (Richard Attenborough) fanatiske vision i forgængeren om at skabe en forlystelsespark med dino’er på den afsides Isla Nublar – og dennes destruktion, efter at Murphys Lov endnu en gang havde haft sin virkning.
Hvad vi ikke vidste var, at der på en anden ø – ’Site B’ – blev opfostret de dinosaurer, som skulle være hovedattraktionen i parken. Disse har nu – isoleret fra enhver kontakt med mennesket, ynglet og lever som et andet paradis fra før den sidste istid.

4 år er lang tid
Det pudsige er, at John Hammond, der var ikonet på den skruppelløse materialist, har tillagt sig et mere idealistisk livssyn i The Lost World. Med det for syne, at den ’tabte verden’ skal observeres i dens naturlige omgivelser, inden mennesket har ødelæggende indvirkning, samler Hammond den altid skeptiske og sarkastiske Ian Malcolm (Jeff Goldblum), dennes kæreste – forskeren Sarah Harding (Julianne Moore) og miljøforkæmperen Nick Van Owen (Vince Vaughn).
Problemet – for sådan et er det selvfølgelig – er, at det kapitalistiske og multikorportionelle InGen har skumle planer om at indfange dinosaurerne, fragte dem til San Diego – og lave verdens mest spektakulære, zoologiske have. Så pludselig er den ellers fredelige og harmoniske lille ø i Stillehavet overbefolket med 2 grupper af mennesker – hver med deres mål. Der skal dog ikke gå lang tid, før Murphys lov træder i kraft igen...

Klassisk opbygning
Selve opbygningen i handlingen er et klassisk eksempel på den nødvendige og oftest voldsomt belejlige aktivator, der sætter skub i tingene. I dette tilfælde aktivisten Nick, der føler sig nødsaget til at sabotere ’jægernes’ udstyr, hvilket isolerer de 2 hold på øen – og legen om ’survival for the fittest’ kan sættes i gang.
Dette bliver gjort med så stor ekspertise og vid, at man kan fornemme Spielbergs suveræne overblik. Som det også bliver vist i det fremragende ekstramateriale på den gyldne skive, er manden med kasketten og fuldskægget i færd med at filme det, som han allerede har set på sin indre biograf. Fjendebilledet er enkelt – kapitalisterne, ledt af storjægeren Roland Tembo (Pete Postlewaite) og hans sadistiske makker, Dieter Stark (Peter Stormare) – men overraskende nok er dinosaurerne på intet tidspunkt så grusomme som i forgængeren. Dyriske – javist – men selv fortidens absolutte konge, T-Rex’en, spreder kun død og ødelæggelse i forsøget på at beskytte sin lille unge.

Ingen overraskelser
Filmens tempo lader ikke megen plads til de ellers fremragende skuespillere Julianne Moore (Magnolia), Vince Vaughn (The Cell) eller Peter Stormare (Dancer in the Dark) – andet end måbende udtryk afløst af spontan rædsel.
The Lost World er en stort anlagt monsterfilm, der måske låner lidt mere på sine historiske aner, Godzilla og King Kong, end hvad godt er (se også i vores arkiv på plagiatet Komodo). Spielberg slipper mod slutningen alle hæmninger, og lader San Diego være skuepladsen for en raserende T-Rex. Her mister filmen sit tynde greb om en medrivende og velslebet fortælling.
Men indtil da har der været rigeligt med gys, gru og menneskejagt, betagende computergrafik og illuderende billeder af et fortidigt univers. Måske ikke så heftig en rutchebanetur som i forgængeren – men stadig solid underholdning i bedste Spielberg-stil.
 
DVD-vurdering
En ekstra stjernen får filmen med på helhedsindtrykket, efter man har nydt den intet mindre end fremragende DVD. I suverænt animerede menuer åbenbares man for et væld af ekstramateriale – der får enhver filminteresseret eller dinofan til at synke en ekstra gang. Dokumentarfilmen spreder sig over det meste af en time, og er et indsigtsfuldt blik ind i Spielbergs omfattende arbejde med at skabe den tabte verden.
Men dertil finder man fraklippede scener (i fremragende kvalitet – og tekstede!), illustrationer og artwork og et helt fotoalbum med fotografier fra produktionen. Tillæg dertil en ganske udmærket og informativ encyklopædi, et indgående kig bag kullisserne hos Industrial Light & Magic (verdens skrappeste computergrafikere) – og man glemmer helt at brokke sig over den idiotiske og lamme trailer til Jurassic Park 3.

Et sikkert køb
Region 2-folket er i forvejen ikke forkælet med DVD-udgivelser i topklasse – men dette retter The Lost World så sandelig op på! Billedet er gennemgående ultraskarpt, og lyden ... er intet mindre end i topklasse!
Ignorer det hæslige forsøg på at vise merchandise fra filmen, og løb ned og led efter filmen i den nærmeste butik. Selv inkarnerede Spielberg-hadere vil ikke kunne undgå at falde for det massive univers, der åbenbarer sig.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Johnny Pepperoni
30-4-2007 20:58
Det er faktisk i mine øjne blandt de værste film nogensinde. Ingen indlevelse, ingen hovedperson man føler for og med, elendigt venstrehåndsarbejde fra instruktørens side... 3'eren havde da i det mindste nogle stemningsmættede billeder samt William H Macy, denne film er crap på alle leder og kanter, og er nærmest umulig objektivt at forsvare. 1/6 herfra.

michaelw
30-4-2007 19:20
Efterfølgeren til jurassic park er ikke verdens bedste toer dt er faktisk en af de være.

manuskriptet kører på klicher skuespillerne virker trætte og uinspirered og hele filmen synes at være på stand by.

Men flotte special effects det må man sige.
Tre stjerner.

Martin C
14-11-2004 18:12
Hold da kæft 6 stjerner's extra materiale, af en dvd fra 2000, ik' dårligt.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem stod for de letbenede Familien Gyldenkål-film i 1970’erne?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google