CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Eyes Wide Shut

Produktionsland:
England/USA

Produktionsår:
1999

Manuskript:
Stanley Kubrick, Frederic Raphael

Producere:
Stanley Kubrick

Fotograf:
Larry Smith

Klipper:
Nigel Galt

Komponist:
Jocelyn Pook

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(98 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
27-05-08:
Filminstruktør Sydney Pollack død
28-04-05:
Cruise og Holmes kærester!
14-02-05:
Eucalyptus udsat
14-12-04:
Kidman bakker ud af the Producers
29-06-04:
Kidman-film i modvind
09-02-04:
Kidman bekræfter: hun vil være heks
21-01-04:
Kidman klar til pension
08-01-04:
Kidman fisker efter Kar-wai Wong?
27-10-03:
Luhrmann, Kidman og Chanel No. 5
23-07-03:
Kidman ude af von Trier-trilogi
20-06-03:
Bedste sexscene: Blow-Up
17-06-03:
Malkovich udgiver sig for Kubrick
08-04-03:
Kidman i Cinemateket
26-02-03:
Cruise & Kidman kæmper om heksefilm
21-12-02:
Kidman og Bacall sammen igen
10-09-02:
Kidman & Diesel
29-08-02:
Flere samuraier
03-06-02:
Ny Kidman-film
22-03-02:
Law, Kidman & Zellweger
08-03-02:
Fincher instruerer M:I3!?
27-02-02:
Store nye roller til Hollywoods stjerner
17-12-01:
Vanilla Sky cream'ede Ocean's Eleven
30-11-01:
Kidman som Carreys eks-kone
16-11-01:
Minghella og Cruise
12-11-01:
Nicole Kidman i ny thriller?
06-11-01:
Nicole Kidman i kamp om forældremyndighed
23-10-01:
Kidman overfor Hopkins
18-07-01:
Cruise og Cruz
02-07-01:
A.I. på toppen af weekendens Box Office
22-06-01:
A Clockwork Orange får britisk TV-premiere
24-05-01:
Kidman og Campion sammen igen
03-05-01:
Nicole Kidman tror stadig på kærligheden
 
Anmeldelser:
15-09-04:
Tilbage til Cold Mountain
03-08-04:
The Last Samurai
06-07-04:
In the Cut
04-02-03:
Minority Report
02-10-02:
Birthday Girl
10-07-02:
Vanilla Sky
02-04-02:
A.I.
02-04-02:
A.I.
04-09-01:
Rumrejsen år 2001
07-08-01:
A Life in Pictures
07-08-01:
Ondskabens hotel
07-08-01:
A Clockwork Orange
07-08-01:
Full Metal Jacket
07-08-01:
Lolita
07-08-01:
Rumrejsen år 2001
07-08-01:
Barry Lyndon
 
Artikler:
31-01-02:
Premiereportræt: Tom Cruise
06-09-01:
Kidman på Catwalk
29-08-01:
Stanley Kubrick-portræt - 1. del
29-08-01:
Stanley Kubrick portræt - 2. del
28-08-01:
Stanley Kubricks The Shining
20-06-01:
NAC: Leelee Sobieski
 

Læs også...
I temaet Diva Kidman:
 
Kidman på Catwalk
The Others
Moulin Rouge
Ny Kidman-film

Eyes Wide Shut

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:159 minutter
Instruktør:Stanley Kubrick
 
Anmeldelsesdato:21-03-2000
Medvirkende:Som:
Tom CruiseDoctor William Harford
Nicole KidmanAlice Harford
Sydney PollackVictor Ziegler
Marie RichardsonMarion

En mesters sidste værk
 
Noget uventet endte Eyes Wide Shut med at blive Kubricks sidste værk – og hvilket fornemt punktum på en storslået karriere. Efter en enorm produktivitet i 60’erne, hvor mindeværdige mesterværker som Dr. Strangelove, Spartacus, Lolita og Rumrejsen år 2001 så dagens lys, satte den excentriske instruktør tempoet ned og nåede kun at lave 3 film i de sidste 20 år. Vidt forskellige i emnevalg og tematik har Kubricks film bevæget sig mellem et utal af genrer, men midt i uvisheden om, hvad man kunne forvente, blev filmene bundet sammen af en række faste Kubrick-kendetegn. Dertil hører bl.a. den tekniske perfektion, som måske nok medfører ulidelige arbejdsforhold for alle både foran og bag kameraet, men som også har givet os en række dybt betagende og uforglemmelige øjeblikke i biografen.

Fanget i erotikkens tråde
Eyes Wide Shut er på alle måder en Kubrick-film. Tematisk er vi tilbage ved Lolita’s forbudte erotiske besættelse, blot her i en noget modereret form, hvor det ikke er aldersforskellen som skaber forbudet, men derimod ægteskabspagtens løfte. Den succesrige doktor William Harford, som tilsyneladende har en lykkelig tilværelse med sin smukke hustru Alice, sit barn og alle de goder, penge kan købe, bliver trukket gennem et veritabelt mareridt efter en hyggejoint med konen afslører, hvor tæt hun var på at forlade mand og barn på grund af den rene seksuelle tiltrækning fra en marineofficer.

Den lange rejse
Vi følger William Harfords amokløb med den voksende jalousi og kan med rædsel betragte, hvordan han forsøger at uddrive dæmonerne ved at opsøge utroskaben og forsøge at blive fortrolig med den seksuelle drifts kemi. I løbet af en nat bliver han udsat for en lang række forskellige tilnærmelser af seksuel karakter, men han drages konstant mod noget større og vildere – og på bunden af hans selvdestruktive rejse ender han på et stort gods, som danner ramme om et koldt og mekanisk sexorgie, hvor den absolutte overklasse fornøjer sig med prostituerede af højeste kvalitet. Scenen har været meget omdiskuteret, og i USA måtte distributionsselskabet indsætte digitale figurer til at dække for de mest explicitte sekvenser.

Visuel nydelse
Bindemidlet i den næsten historieløse og tålmodighedskrævende lange film er Kubricks eminente sans for samspillet mellem billeder og musik. Alene den brusende og berusende åbningsscene hos Harfordfamiliens nære ven, Dr. Victor Ziegler (en ganske forrygende Sydney Pollack), er ganske enkelt den filmiske udgave af champagne – scenen kunne så let være faldet på gulvet som ulidelig og opstyltet, men her – og i resten af filmen – har Kubrick det totale overblik, og han ved nøjagtig, hvornår historien har brug for et ekstra gear til at komme videre. Det er bestemt ikke til at mærke, at manden var ældgammel og på dødens rand.

Fra Top Gun til brudte løfter
Valget af ægteparret Tom Cruise/Nicole Kidman til de afgørende roller var modigt, men ganske rigtig set. Tom Cruise har i mange år forsøgt at få en mere seriøs linie ind i sine rollevalg, og med den martrede William Harford er han nået til et dramatisk højdepunkt i karrieren. Han formår i det store hele at styre sikkert igennem de krævende scener, men generelt er han omgivet af folk, som befinder sig et pænt stykke højere oppe på skuespilskunstens svært tilgængelige stige. Nicole Kidman er ganske enkelt fremragende i den dominerende bi-rolle som den på engang svigtede og svigtende kone, Sydney Pollack huserer foruroligende hjemmevant i rollen som ekstravagant levemand og en lille rolle som flaksende fremmedarbejder får Rade Sherbedgia (Hollywoods faste jugoslav) lov til at boltre sig i et par forfriskende minutter.

Som syre for sjælen
Eyes Wide Shut er på mange måder en svært tilgængelig film. Kubrick har aldrig leflet for mainstream-publikummet, han præsenterer sine konflikter tvetydigt og meget underspillet (bortset fra en unødigt udpenslet slutscene) og filmens tempo og stemning er præget af disse personlige valg. Men man bør unde sig selv en seriøs videoaften og sætte sig ud over de småkrævende omstændigheder for Kubricks svanesang er en ætsende ubehagelig film om et af tilværelsens eviggyldige grundelementer. Jalousi og besættelse viste sig at blive de sidste ord i en stor mesters imponerende karriere.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (4 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Ham kunne jeg godt lide
15-1-2010 12:26
Flot film. Elsker sekvensen på godset. Musik og billeder er eminent. Måske de bedste 15 minutter jeg nogensinde har set i en film. Minusset ved filmen er måske, at der ikke er noget der overgår sexorgiescenen rent dramatisk, men det er måske også Kubricks intention.
Den er meget stemningsfuld og Nicole Kidman er en fornøjelse.

Jaeger
15-1-2008 19:20
Visuelt foretrækker jeg rumrejsen år 2001, hvis vi skal snakke kubrick, men Eyes Wide shut er stadig en vandvittig flot film. fantastiske billeder samt et musik spor der er så fantastisk mystisk og stemningsfuldt.

michaelw
15-1-2008 16:39
Kubriks sidste film er også en af de smukkeste rent billedligt.
Den er visuelt utrolig prangende
og forførende.
Skuespillet er ok men det er ikke det der gør filmen værd at se det er den måde kubrik binder sin hisorie sammen på.
Fem stjerner.

jk carlo
20-3-2004 02:25
Spændende Film om en mands problemer med at se sandheden i øjnene


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Kingsman: The Golden Circle21/9
Kærligheden flytter ind21/9
Paula21/9
LEGO Ninjago filmen21/9
I min datters navn21/9
Paris må vente21/9
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken western har Ron Howard instrueret?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google