CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Bourne Ultimatum

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2007

Manuskript:
Tony Gilroy, Tom Stoppard

Producere:
Patrick Crowley
Frank Marshall
Paul Sandberg

Fotograf:
Oliver Wood

Klipper:
Christopher Rouse

Komponist:
John Powell

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(83 stemmer)

Links
Filmens officielle hjemmeside

Læs også...
Nyheder:
25-02-08:
Oscar-vinderne 2008
12-02-08:
Filmpriser fra Englands kritikere
11-02-08:
Bafta Awards 2008 - vinderne
04-02-08:
Robert-vindere 2008
16-01-08:
Bafta-nomineringerne 2008
19-12-07:
Satellite Awards 2007
 
Anmeldelser:
05-03-14:
Captain Phillips
02-01-13:
The Bourne Legacy
25-03-10:
Green Zone
14-12-06:
Bloody Sunday
16-05-06:
Good Night, and Good Luck.
23-02-05:
Bourne-duellen
06-10-04:
The Bourne Identity Explosive Edition
19-03-03:
Manden uden navn
 

Læs også...
I temaet Oscar 2008:
 
No Country for Old Men
Ind i vildmarken
Juno
Oscar-vinderne 2008
Independent Spirits-vinderne 2008
Oscar 2008 - Bedste film?
Oscar 2008 - bedste instruktion?
Soning
There Will Be Blood
Oscar 2008 - bedste mandlige skuespiller?
Oscar 2008 - bedste kvindelige skuespiller?
Oscar 2008 - bedste kvindelige birolle?
Oscar 2008 - bedste mandlige birolle?
Kritikerpriser fra Canada
Filmpriser fra Englands kritikere
PGA og WGA går til Old Men
Bafta Awards 2008 - vinderne
Sweeney Todd
Screen Actors Guild Awards - vinderne!
Joel & Ethan Coen vinder Directors Guild
3:10 to Yuma
Oscar-nomineringerne 2008
Priser fra Online-kritikerne
Producers Guild nomineringerne
Bafta-nomineringerne 2008
Writers Guild nomineringerne
Vinderne af Golden Globes 2008
Flere priser til Coen, PTA og Diablo Cody
Directors Guild nomineringerne
Golden Globe-uddelingen aflyst!
National Film Critics elsker There Will Be Blood
Joel og Ethan vinder og vinder!
Mere hæder til Joel & Ethan Coen
American Gangster
Away From Her
Boston, Chicago og Dallas vælger Coen-brødrene
Kritikerpriser fra Californien
Screen Actors Guild nomineringer 2008
Satellite Awards 2007
Fortryllet
AFI's Top 10 for 2007
Kritikerpriser fra New York og Los Angeles
De nominerede til Golden Globe 2008!
Dykkerklokken og sommerfuglen
National Board of Review vindere 2007
Transformers
Independent Spirit Awards - De nominerede
Elizabeth - The Golden Age
Pirates of the Caribbean: At Worlds End
Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford
Michael Clayton
Spurven - La vie en rose
Ratatouille

DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
The Bourne Ultimatum

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Action, Drama
Varighed:110 minutter
Instruktør:Paul Greengrass
 
Anmeldelsesdato:03-01-2008
Medvirkende:Som:
Matt DamonJason Bourne
Julia StilesNicky Parsons
David StrathairnNoah Vosen
Joan AllenPamela Landy
Paddy ConsidineSimon Ross
Edgar RamirezPaz
Se komplet creditliste her

Bourne to run
 
Hvad ved vi egentlig om Jason Bourne – og hvad ved han om sig selv? Profession: Tidligere hemmelig agent og uhyggeligt effektiv lejemorder for CIA. Mål: At kende sit ophav og dernæst lægge fortidens synder bag sig for at leve et tilbagetrukket liv. Forhindringer: Hans tidligere arbejdsgiver får ham "pulled back in", som Michael Corleone ville have formuleret det, hver gang han forsøger at slippe væk. Efter mordet på kæresten Marie og da han aner omridset af en større sandhed om hans rolle i CIA, er det imidlertid slut med at være jaget bytte. Det er tid for Jason Bourne til én gang for alle at stå ansigt til ansigt med konsekvenserne af sin ekstremt eksistentialistiske levevis og mangel på dødsfrygt. Tid til at få afklaring. Til at få hukommelsen tilbage.


Copyright:
UIP
Helt for egen regning
The Bourne Ultimatum er den tredje og sidste del i trilogien om agenten uden hukommelse og identitet, der i stedet for at redde verden har mere end travlt med at redde sig selv. Og finde sig selv. Heri ligger megen af fascinationskraften i filmene, som her når et bestemt ikke skuffende klimaks. Sløret løftes for alle svarene, og vejen derhen er så medrivende, at man næsten glemmer den større mening med galskaben. Handlingen starter, hvor Bourne-duellen sluttede, så det kan anbefales at have dén i frisk erindring. Bourne – naturligvis stadigvæk i skikkelse af Matt Damon – undslipper med nød og næppe det russiske politis klør, men knap falder hans og publikums puls, før en Guardian-journalist får nys om det hemmelige Treadstone-projekt, Bourne var en del af.

Muldvarp med syn for sagen
Reporteren har fået indsigt i dybt hemmelige dokumenter og hurtigt mistænkes Bourne for at være muldvarpen. På flugt fra CIA aner Bourne muligheden for endelig at nå til bunds i sin flakkede fortid, og det går ikke stille af sig. Storby følger storby, biljagt følger menneskejagt: Bourne helmer ikke, selvom han er helt alene uden overdrevne gadgets, kække one-liners, en hær af blondiner eller andre af agentgenrens klicheer. Det er forfriskende at nyde en actionthriller, hvor både den narrative og filmiske kerne er 100% centreret omkring hovedpersonen, og i Damons præstation og instruktør Paul Greengrass’ imponerende instruktion lykkedes dét ambitiøse projekt til fulde.


Copyright:
UIP
Advarsel: Åndenød forude
Damon smider for alvor den søde pretty boy-facade til fordel for et udtryk som følsom, men først og fremmest tavs og instinktiv kampmaskine. Han brænder noget så grusomt igennem med Bournes indestængte drivkraft efter at finde svar, og var man nogensinde i tvivl, så er Bourne i sandhed Damons signaturrolle. David Strathairn er som den underspillede CIA-leder en værdig skurk, og også Joan Allen, altid forrygende Albert Finney og sågar bedårende Julia Stiles spiller overbevisende. Det er dog manden bag kameraet – Paul Greengrass – der for alvor hæver en simpel historie til en så fortættet thriller, at man skal undgå den for enhver pris, hvis man lider af mangel på lungekapacitet. Selv ikke-rygere i habil form risikerer at få åndenød, når instruktørens kølige palette, intenst håndholdte, tætbeskårede billeder og konstant pulserende klipning sætter tempo fra start til slut.

Skræmmende, nærmest narkotisk nærvær
Actionsekvenserne er dels klaustrofobiske, dels dokumentariske og nærmest skræmmende nærværende, og qua en række imponerende stunts og troværdige CGI-frie effekter virker de så hektiske og ægte, at man føler sig transporteret ind i filmen som øjenvidne til de dramatiske begivenheder. Popcornene bør indtages under forfilmene, for elles når de at blive kolde, før man kommer i tanker om dem. The Bourne Ultimatum har ligesom Damons krop ikke skyggen af overflødigt fedt på sig – ikke én indstilling for meget eller for langtrukken, hvilket selv Greengrass’ egen vellykkede United 93 ellers havde. Det er ren muskelkraft og adrenalin, der driver værket, men alligevel er det svært ikke at blive høj.

Best of the bunch
Jason Bournes sidste møde med skæbnen slår næppe del tre af hhv. Pirates of the Caribbean og Spider-Man indtjeningsmæssigt, men kvalitativt hæver han i sin søgen efter sig selv den filmiske barre så højt, at selv James Bond tilbage i sidste års superform må løfte sit Vodka Martini-glas og bøje hovedet i anerkendende benovelse. The Bourne Ultimatum afslutter fornemt en trilogi, der bare er blevet bedre og bedre, og kan meget vel være årets actionfilm. For ikke at sige den bedste spionfilm i årevis.
 
DVD-vurdering
Ekstramateriale ikke anmeldt, da distributøren ikke har stillet kopi af udgivelsen til rådighed.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (10 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Johnny Pepperoni
25-12-2007 22:16
Wow. Synes du toeren var god?

Lars Birke
25-12-2007 10:56
Øv - total skuffer, her var der en
go serie, og med nr 3 ødelægger
man det hele
De render rundt som om de hurtigt
skal nå hjem og holde week end
Et flop

kris
22-12-2007 23:31
Tjahh... minder intet om bogen..

juris
2-9-2007 21:01
Der er for meget løben rundt, og Bourne er blevet lidt for usandsynlig uovervindelig denne gang. Synes heller ikke at Matts præstation er noget at bifalde, har set "the making of..." og han laver stort set intet andet end at lunte lidt frem og tilbage på Marokkanske hustage, og så klarer stuntmænd og special effects resten. -Men sådan er det jo efterhånden med de fleste Hollywoodfilm, det hele er blevet alt alt for komercielt og hjernedødt!

Michael
2-9-2007 20:23
Jeg skal da ellers love for at de fik afsluttet den trilogi med maner.

Fuld fart på fra start til slut - ganske enkelt et imponerende stykke film håndværk.

Spionfilm bliver ikke bedre end Bourne.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det store stilehæfte - Krigsdagbogen16/4
Når vinden rejser sig16/4
Fjerkongens rige10/4
Divergent10/4
Mig ejer ingen10/4
Non-Stop10/4
Rio 210/4
Yves Saint Laurent3/4
Guld3/4
Noa3/4
Flere bio-anmeldelser
 
Insidious 211/4
Hobbitten: Dragen Smaugs Ødemark9/4
Carrie8/4
The Weight of Elephants7/4
Ender's Game4/4
Tarok1/4
Mud31/3
Lovelace28/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Colin Farrell blev efter sigende en gang spurgt om han ikke ville med i et boyband - hvilket?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2014 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sà°¥ Google
シャネル バッグ シャネル バッグ