CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Water

Produktionsland:
Indien, Canada

Produktionsår:
2005

Manuskript:
Anurag Kashyap, Deepa Mehta

Producere:
David Hamilton

Fotograf:
Giles Nuttgens

Klipper:
Colin Monie

Komponist:
Mychael Danna
A.R. Rahman

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Pan Vision

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
18-01-07:
Efter brylluppet tættere på en Oscar
26-02-06:
Vindere i Bangkok
30-06-05:
Længe ventet film åbner Toronto
17-03-03:
Pris på Malmros i Argentina
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Intet
Water

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Drama, Romantik
Varighed:114 minutter
Instruktør:Deepa Mehta
 
Anmeldelsesdato:24-04-2008
Medvirkende:Som:
SaralaChuyia
Lisa RayKalyani
Seema BiswasShakuntala
John AbrahamNarayan
ManoramaMadhumati
Raghuvir YadavGulabi

Når budskabet blokerer for filmen
 
Det er nemt at forveksle gode hensigter og god filmkunst. En løftet pegefinger om frihed, ligestilling, respekt eller næstekærlighed bidrager ofte en film en etisk dimension, der gør den usårlig over for kritik. Sådan virker det i hvert fald ofte. Når race og klasse kolliderer, men senere allegorisk kæmper side om side på footballbanen i Remember the Titans, eller en hvid kvinde fra middelklassen lærer ikke at tale ned til hendes urolige, småkriminelle elever i Dangerous Minds, træder filmen ofte i baggrunden. Filmen bliver et budskab snarere end en film. Skåret ud i pap. Bøjet i neon. Banket ind i seerens pande med syvtommersøm.


Copyright:
Sunrise Film
Nye øjne på gamle dogmer
Uden at være sovset ind i lige så meget patetisk patos som ovennævnte film lider sidste års Oscar-nominerede bidrag fra Indien, Deepa Mehtas Water, af flere af de samme problemer. Fortællingen om den unge Chuyia, der i slut-1930’ernes Indien bliver giftet væk og bliver enke allerede som 8-årig, og dermed anbringes i et lukket kollektiv for enker, er ikke ét sekund overraskende. Chuyia, der er uvidende omkring de gamle hinduistiske skrifter, der foreskriver, at enker er urene og halvt døde og ikke må snakke til, være sammen med eller gifte sig med mænd, er det perfekte identifikationspunkt for den moderne seer, der kun kan nikke genkende til hendes over for skrifterne naive spørgsmål: Hvor er kollektivet for enkemændene? Hvorfor besidder enker ikke de samme rettigheder som andre?

Én smålighed erstattet af en anden
Chuyia fremstår således (trods imponerende nærvær fra unge Sarala) mere som en spejling af filmgængerens undren og forargelse end som en person, og den virkelige historie, det dramaturgiske knudepunkt, viser sig også snart i stedet at gælde den smukke, unge enke Kalayani, som Chuyia bor i kollektiv med, og den unge, idealistiske student Narayan. De mødes ved et tilfælde uden for kollektivet og forelsker sig trods adskillelse via breve sendt gennem Chuyia og skjulte blikke ved Narayans passeren forbi kollektivet. En klassisk Romeo og Juliet-fortælling blot med familiens smålighed erstattet af religionens. Tematikken og moralen er lige så klar, som enkernes dagligt vaskede sarier er hvide. Hele tiden med den faktiske indiske historie om Gandhi, passiv modstand mod britisk herredømme og en forsagelse af gamle dogmer om kaste og kønsroller i baggrunden.


Copyright:
Sunrise Film
Spejlinger og kontrasteringer
Det er både personligt og samfundsrelevant. Spejlinger og kontrasteringer af ungdom/alderdom, håb/modløshed, videnskab/religion og så videre. Enkerne får skåret deres hår af, tvinges til at faste, angre at de har levet længere end deres mænd og mødes, de få gange de vover sig uden for kollektivet for at hente vand eller købe ind, kun af hån og onde blikke. Hver scene synes rettet mod at vække social indignation, og det bliver desværre lidt for hurtigt lidt for tungt.
Water er med sine smukke solned- og opgange og afbalancerede lydspor en teknisk nydelse og med sine stærke skuespilpræstationer også realistisk, men først og fremmest er den sympatisk. Og aktuel: Selv den dag i dag lider millionvis af enker i dele af Indien under disse gamle religiøse dogmer. Water er en vigtig social og historisk kritik, men desværre som film forudsigelig og dramaturgisk drænet for opfindsomhed. Mere løftet pegefinger end film.
 
DVD-vurdering
Intet ekstramateriale.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Laima M.
27-10-2007 21:52
Har set den film,
den er GOD!-


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken profession har Stellan Skarskård i Good Will Hunting?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google