CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Persepolis

Produktionsland:
Frankrig

Produktionsår:
2007

Manuskript:
Vincent Paronnaud

Producere:
Xavier Rigault
Marc-Antoine Robert

Fotograf:


Klipper:
Stéphane Roche

Komponist:
Olivier Bernet

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(20 stemmer)

Links
Filmens hjemmeside

Læs også...
Anmeldelser:
05-03-15:
Gett
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1,85:1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Bag kameraet, trailer
Persepolis

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Animation
Varighed:92 minutter
Instruktør:Vincent Paronnaud
Marjane Satrapi
 
Anmeldelsesdato:07-07-2008
Medvirkende:Som:
Chiara Mastroiannistemme Marjane Satrapi
Catherine Deneuvestemme Marjanes mor
Danielle Darrieuxstemme Marjanes bedstemor
Simon Abkarianstemme Marjanes far
Gabrielle Lopesstemme Marjane som barn
François Jerosmestemme Anouche

Når det sort-hvide bliver farverigt
 
Som barn tilbeder hun Bruce Lee, og karrieredrømmen er at blive profet. Som ung demonstrerer hun mod præstestyret og lytter i smug til Iron Maiden og Michael Jackson, mens hun betræder Teherans overvågede gader i Nike-sko. Nej, Marjane Satrapis opvækst er ikke just prototypisk for en iransk pige. Eller er den? Hvad ved vi friværdifikserede danskere egentlig om at vokse op i et strengt præstestyre som vidne til revolutioner, krige og restriktioner så stramme, at selv Mogens Camre ville kalde dem inhumane? Ikke særligt meget ud fra Persepolis at dømme – en ny fransk animationsfilm, som både narrativt og æstetisk giver et særdeles anderledes og øjenåbnende indblik i, hvor ens vi mennesker er på mange måder. På tværs af kulturer, religioner og regioner.


Copyright:
Sandrew Metronome
Bare en tegneseriefilm?
Filmen er en filmatisering af Satrapis berømmede grafiske memoirer af samme navn og kommer frisk fra Cannes med Juryens Specialpris i bagagen. Der går ikke mange minutter, før den værste ’er det ikke bare en filmet tegneserie?’-skepsis lægger sig, for ligesom det var tilfældet med Frank Miller-filmatiseringerne Sin City og 300, finder filmudgaven af Persepolis hurtigt sit eget uhyre levende udtryk. Vi følger den sande fortælling om en selvstændig og spidsfindig piges dannelsesrejse – fra hendes opvækst i 70ernes og 80ernes tumultariske Iran, springet til en rodløs bohemetilværelse som teenager i Vesten og afslutningsvis et sidste ophold i hjemlandet, inden en endelig udrejse til Frankrig. En på én gang varm og dyster beretning om at finde sig selv i en kærlig familie og en koldblodig verden.

Det politiske i det personlige
Marjane Satrapi har sammen med Vincent Paronnaud selv skrevet og instrueret Persepolis, og kunstnerisk såvel som emotionelt har parret begået et bemærkelsesværdigt værk, der ikke kun giver en unik indsigt i Irans ofte oversete historie. Æstetisk er den også en smukt animeret oplevelse med ikke så lidt universel appel igennem den abstrakte og karikerede animation. Uanset om man er fra Billund eller Bagdad vil man føle, at Marjane-figuren er en af os i stedet for en fremmed. Hun eksisterer i et fiktivt tegnet univers, der er ens for os alle, i stedet for i et eksotisk land, vi kun kender igennem en ensidig nyhedsdækning, og her er en pige af kød og blod – i 2D og sort-hvid godt nok, men alligevel. Således konfronteres de politiske undertoner med den personlige beretning, og fortællingen griber om hjertet på mere end ét plan.


Copyright:
Sandrew Metronome
Ekspressionistiske eksperimenter
Som Satrapi selv har udtalt, er filmen tydeligvis visuelt inspireret af den italienske neorealisme og – især – den tyske ekspressionisme fra 20erne. Kombineret med en klippestil domineret af jump cuts og et tempo i bedste Scorsese-stil giver dette en i forvejen fængslende fortælling et friskt og konstant interessant æstetisk præg. Eksemplificeret i en forrygende syret scene, hvor Marjane leverer en uimodståelig udgave af Rocky-klassikeren ”Eye of the Tiger”. Også i sin helhed både pirrer og prikker Persepolis til vores sanser, og efterlader os hulkende af grin, rørt til tårer og med ikke så lidt taknemmelighed over vores egen småborgelige tilværelse i livrem-og-seler-Danmark.
 
DVD-vurdering
En glimrende bag kameraet-featurette, der giver et indblik i arbejdet med den populære animationsfilm.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (5 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Lucina
1-4-2014 15:43
Looks like all the comments are on the same page lol. Just ONCE I would like to see talknig animals in which the cat is the heroic one and the dog is the villain.

Thomas Clausen
18-11-2007 16:29
Jeg så Persepolis i biografen i går - det er en fantastisk film. Den har et utrolig vellykket spændingsfelt mellem humor og blodig alvor, som gør, at man som tilskuer er med hele vejen. De eneste to negative ting jeg vil pege på, er, at filmen stopper lidt brat og at Marjanes dualistiske forestilling om Gud og Marx, ikke optræder tilstrækkeligt tydeligt i filmen i forhold til tegneserien, som kørte i Politiken.

Nuff said
14-10-2007 11:46
Renaissance var inspireret af Persepolis' tegneserie.. så det er vist grunden til at de to film ligner hinanden ;-)..

Coenfan
14-10-2007 08:59
Kan kun tilslutte mig rosen af denne film. Den kan sammenlignes lidt med Christian Volcksmans oversete "Renaissance" i sit visuelle udtryk og brug af den sort/hvide kontrast. For de der ikke hars et den, er "Renaissance" iøvrigt værd at se.

Nuff said
12-10-2007 14:13
Tillader mig at smide at par rosende håndtegn efter både film og anmeldelse. Selvom den går i en håndfuld biografer, så se at få lettet nummeren og se denne film. En af dem man vil huske, når året skal gøres op.

Og hey, Langelund, thumbs up for at svine Camre!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken tegner stod for tegneserien 'X-Men'?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google