CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Speed Racer

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Andy Wachowski, Lana Wachowski, Christian Gudegast, Patrick Read Johnson, John Lau

Producere:
Grant Hill
Joel Silver
Andy Wachowski
Lana Wachowski

Fotograf:
David Tattersall

Klipper:
Roger Barton
Zach Staenberg

Komponist:
Michael Giacchino

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Warner Home Video

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(17 stemmer)

Links
Filmens officielle hjemmeside

Læs også...
Anmeldelser:
05-02-15:
Jupiter Ascending
29-07-13:
Cloud Atlas
23-05-12:
The Darkest Hour
29-02-08:
Ind i vildmarken
09-10-07:
Alpha Dog
27-02-06:
Lords of Dogtown
02-04-04:
The Matrix Revolutions
10-10-03:
The Matrix Reloaded
03-06-03:
Animatrix
28-04-03:
The Dangerous Lives of Altar Boys
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2,35:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
2 featuretter
Speed Racer

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Action
Varighed:129 minutter
Instruktør:Andy Wachowski
Lana Wachowski
 
Anmeldelsesdato:29-10-2008
Medvirkende:Som:
Emile HirschSpeed
Christina RicciTrixie
Susan SarandonMom Racer
Matthew FoxRacer X
Scott PorterRex Racer
John GoodmanPops Racer

Ud at køre med de skøre
 
Speed Racer er stil, stil og atter stil. Og lader man sig forføre af den stil, vil man sikkert være solidt underholdt af Andy og Larry Wachowskis første film siden Matrix-trilogien. Lader man sig som mig ret hurtigt trætte, irritere, frustrere over det frenetiske tempo og det ekspressive farveorgie, står børnefilmen over animé-serien som lidt af en skuffelse. Men dog en konsekvent en af slagsen.


Copyright:
Sandrew Metronome
CGI-overload
Universet er – som i Matrix – temmelig gennemført, ja faktisk noget, man ikke har set magen til før. Et 50’er-miljø med farverige biler, korrupte mafiakarteller og overkække bemærkninger iblandet et futuristisk samfund med højtavanceret teknologi, skyskrabere og magtfulde konglomerater – skabt i et CGI-overload, der vel gør filmen til det tætteste, man kommer animation i realfilmsgenren. I denne specielle verden går alle op i racerløb. Ikke mindst Familien Racer, der ikke har andet på hjernen end biler, hvilket i nærmest sygelig grad gælder den lille, søde Speed, som forguder sin storebror Rex, en af motorsportens bedste. I en veloplagt krydsklipning ser vi, hvordan Rex trækker sig tilbage og kort tid efter omkommer i en ulykke, samtidig med at lillebror har vokset sig stor og er blevet et kæmpe kørertalent.

Sømmet i bund
Speed bliver lokket med guld og grønne skove af den sleske, ufine Royalton, ejer af storvirksomheden af samme navn. Men den ubestikkelige Speed afslår den faustiske pagt og vikles ind i det livsfarlige spil af korrumperede kørere, magtsyge mennesker og rasende ræs, som slog hans bror ihjel. Selvom den egentlig er relativt kompliceret og fuld af rodede afstikkere, er denne historie (igen som i Matrix) ret ligegyldig – en hyldest til de ærlige amerikanske familieværdier, men mest af alt en undskyldning for excessiv action med sømmet i bund. Hvilket ville være fint, hvis actionrusen så var popcornspengene værd. Det er den ikke.


Copyright:
Sandrew Metronome
Forvirrende racerløb
De utallige racerløbsscener er nemlig stærkt hæmmet af, at alt flyder ud i hinanden i det hurtigklippede udtryk med de ultra-skrigende farver, der får regnbuen til at se sort-hvid ud. Løbene er intet andet end forvirrende tegneseriebevægelser på lærredet, og det bliver aldrig spændende at følge. Kørerne ser ud til at have det fantastisk sjovt – men publikum bliver hurtigt sparket ud af vognen. De kitschede sammenkopieringer, der jævnligt glider over lærredet, hører blandt de sjove indslag, der trods alt er i det visuelle bombardement, men de minder også om et andet grundlæggende problem ved filmen: Hvem skal egentlig have glæde af den?

Psykedelisk guitarsolo
Med sine 2 timer og 15 minutter er den alt for lang til for alvor at fænge det yngre publikum, der er den primære målgruppe. For de ældre biografgængere vil den netop gerne være kitschet, men går ikke linen ud med det, fordi den også gerne vil være lidt alvorlig budskabsagtig, men ender i klæg og mod slutningen ganske tåbelig historiefortælling. Som sådan er Speed Racer en ujævn affære, og det afspejler sig i det mildest talt svingende bifigurgalleri. Royalton er en dejligt lurvet pengemand, mens den mystiske maskeklædte Racer X og familiens mekaniker Sparky pludselig kommer i fokus i filmens anden halvdel uden at blive forløst ordentligt. Speeds halvkvabsede lillebror Sprittle og hans abeven Chim Chim (hvad i alverden skal vi med den fjogede abe!?) er det mest umorsomme komiske sidekick længe set, og Sprittles luftguitarsolo er så psykedelisk malplaceret og åndssvag, at man næsten ikke bør snyde sig selv for den.

Modigt makværk
I det mindste løser Emile Hirsch opgaven som den lidt ensporede, men godhjertede hovedperson tilfredsstillende, og John Goodman og Susan Sarandon som de velmenende forældre er sikre kort. De kan dog ikke skjule, at Speed Racer dybest set er et halvfjollet makværk, der ligesom glimmer er farvestrålende og tiltrækkende på overfladen, men ved nærmere bekendtskab er anstrengende og klistret. Wachowski-brødrene skal bestemt have point for deres mod og lyst til at lege med uopdaget filmland, som om ikke andet gør Speed Racer til en anderledes og interessant oplevelse. Men de får nul i opførsel.
 
DVD-vurdering
Der er to featuretter som ekstramateriale. Den første: "Spritle in the Big League" er et sjovt bag kameraet-indslag i selskab med den unge Paulie Litt, der spiller Spritle Racer i filmen. Børnevenligt i tempo og oplysning, men uden danske undertekster, og de charmerende 14 minutter går derfor lidt tabt på de unge. For os, der er lidt stærkere i det engelske sprog, er det derimod en underholdende rundtur i alle filmens afdelinger.
Det andet menupunkt "Speed Racer: Supercharged!" er til gengæld kun for top bil-nørder. Det handler nemlig udelukkende om bilerne og banerne i filmen.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
keebee
6-11-2008 09:56
Superfed film, en fest, et farveorgie, et must, fuld fart på
farve rouladen

dna
20-6-2008 20:33
Speed Racer er en trofast filmatisering af en lowbudget japansk tegnefilm fra `60erne. Den er barnlig, kitchet, plat, sentimental og fuldstændig overgearet. Og det fungerer! Det er en fantastisk action-scifi-eventyr-film med hjerne og hjerte! En film som greb mig følelsesmæssigt, satte min puls i vejret og gav mig en visuel orgasme uden lige.
Jeg havde de samme problemer som anmelderen ca halvvejs inde i filmen, men pludselig slog min hjerne fra og jeg forlod biografen en time senere med et stort grin og blanke øjne.
Filmen bygger langsomt op til de sidste 20 minutter, hvor den træder speederen i bund. Og så er der ellers dømt syretrip (på den gode måde). Filmen er ikke perfekt. Instruktørene har (igen) proppet filmen med lange snakkescener som forklare plottet og karakterene. Jeg gik ca halvvejs inde i filmen på toilet og da jeg kom tilbage sad skurken og helten og snakkede om det samme, som da jeg gik. Actionscenerne er i starten kaotiske og forvirrende, men de bliver bedre og overgår efterhånden hinanden, præcis som man ønsker det af en god actionfilm. Hele filmen bygger mod et klimaks som fungerer følelsesmæssigt og visuelt perfekt!
Anime-klicheerne er sjove, men kun for kendere og otaku`s (japanske tegnefilms-geeks). For det meste distraherede de fra min indlevelse i filmen. Et del af dem fungerede dog perfekt, som når lillebroren og hans abe bliver overfaldet af en ninja og pludselig forestiller sig at de er med i et anime-tv-show. Men hvis man ikke lige synes at overdrevet plat humor er sjovt, så fungerer det sikkert ikke.
Speed Racer både irriterede og underholdt mig, indtil jeg gav slip på alle forbehold og overgav mig til stilen og universet. Og nu glæder jeg mig til at tage i biffen og se den en gang til.
På en måde mindede filmen mig om Strictly Ballroom; en historie man har set mange gange før, med urealistiske personer og overgearet humor. Men når du accepterer konceptet, så får du en filmoplevelse udover det sædvanlige. Glem anmelderne og giv filmen en chance. Det ER meningen, at det skal være en kitchet, sentimental og fjollet børnefilm og jeg følte mig som en 12-årig igen. Og det er en fantastisk følelse!

ps: Det obligatoriske kys til sidst? PERFEKT!!!!!!!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spiller det unge par i The Notebook?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google