CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Saw V

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Patrick Melton, Marcus Dunstan

Producere:
Mark Burg
Oren Koules

Fotograf:
David A. Armstrong

Klipper:
Kevin Greutert

Komponist:
Charlie Clouser

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(29 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
16-03-11:
Saw 3D
04-11-10:
Saw 3D
06-02-08:
Saw 4
23-04-07:
Saw III
30-05-06:
Saw 2
02-07-05:
Saw
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1,78:1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
2 kommentarspor, 5 featuretter, 4 trailers
Saw V

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Action, Gyser
Varighed:91 minutter
Instruktør:David Hackl
 
Anmeldelsesdato:11-03-2009
Medvirkende:Som:
Tobin BellJigsaw/ John Kramer
Julie BenzBrit
Greg BrykMallick
Meagan GoodLuba
Costas MandylorHoffman
Scott PattersonAgent Strahm

De enfoldige mord
 
Det er en sort dag. Én af filmhistoriens største sandheder er blevet gjort ugyldig, er blevet forvandlet til en løgn. "Det er umuligt, at lave en dårlig film, hvis man inkluderer et enormt torturpendul."
Indrømmet: Disse penduler designet til at skære deres ofre i to stykker indgår kun i nogle få film, som f.eks. Lew Landers’ The Raven og – mest velkendt – Cormans The Pit and the Pendulum. Men dér er de til gengæld også omdrejningspunkter i sig selv. Noget, der både bygges op til og videre på. Spektakulært opstillede spektakler i stand til løfte hele den øvrige film, og etablere en reel følelse af frygt og uvished.


Copyright:
Scanbox
Omskrivning på omskrivning
I åbningstorturscenen i Saw V er udfaldet givet. Seriens gennemgående tema har lige fra etteren været selvopfrelse og -indsigt: Hvordan finder man vej tilbage fra livets absolutte mørke? Hvordan lærer man – konfronteret med sin egen dødelighed – livets værdi? Vil den enkelte person, vil du, være i stand til at kappe sine egne hænder af, stikke sine egne øjne ud eller værre for at undslippe Jigsaws fælde?
Desværre eksisterer denne mulighed ikke for vores ven, Seth, netop vågnet op fastspændt under et enormt, skarpt pendulblad. Jigsaw-dukken forklarer ham, at han har ét minut til at redde sig selv. Det passer bare ikke. Reglerne er igen-igen er brudt, igen-igen omskrevne.
Hvordan gør man én i forvejen fortænkt horrorserie endnu mere absurd? Man vender og drejer sit eget univers indtil det ikke blot er usandsynligt, men nærmest en parodi på sig selv. Der var engang, for tre-fire film siden, hvor Saw truede med at være relevant. Den fare er for længst drevet over.

En flashbackenes film
Det er dog ikke, fordi Saw V bevidst forsøger at lægge afstand til sine forgængere. Tværtimod. Utallige flashbacks til og forklaringer på hændelser tilbage i etteren, toeren, treeren og fireren vælter frem. Den nye films handling – FBI-agent Strahms fortsatte undersøgelse af Jigsaw sideløbende med afviklingen af (endnu) et større eksperiment udi gruppetortur – virker nærmest påklistret. Saw V virker mere interesseret i egen mytologi end at fortælle en ny serie.
Det er indelukket, helt ekstremt indelukket. Det er en serie, der efterhånden synes produceret af sadister for (andre) sadister. Et snuff-koncept legitimiseret gennem dets popularitet. Hvis bare nok nyder voldsorgiet, er det ok? Hvis det er stemplet af Hollywood, er arme kørt gennem savklinger på den mest grafiske måde og med litervis af blod snarere end blot blodsprøjt så fint nok?
Grænsen mellem det anstændige og afskyelige synes i dén grad hårfin. Men nuvel. Ingen principiel indvending herfra. Alt magt til stiløvelser.


Copyright:
Scanbox
Forudsigelig udi det ekstreme
De kræver dog noget nyt for at fungere – og Saw V har intet.
Flere torturinstrumenter (f.eks. glassene med nøgler) ligner kopier af tidligere, flere ringe dialogersekvenser er ikke andet end slet skjulte omskrivninger. Værst – allerværst – er dog forudsigeligheden. For en serie, der pryder sig af sit afsluttende "aha!"-twist, er det fatalt, at man ved slutningen ikke spærrer øjnene op, men i stedet ryster på hovedet.
"You won't believe how it ends", lyder taglinen. Men dét er svært tvivlsomt. Lur mig, om ikke vi regner den ud? Med simpel dialog, endnu simplere figurer og hundredeogsytten flashbacks bliver svarene nærmest lagt i vores mund. Og så føles de femhundrede liter blod splattet ud over vores ansigter altså af mindre. Af meget mindre. Faktisk af ingenting.
 
DVD-vurdering
De fem featuretter er alle korte, men det er ok, for vi får alligevel en ok smagsprøve. De handler hver især om nogle af filmens torturinstrumenter og går derfor under titlerne: "The Coffin Trap", "The Pendulum Trap", "The Cube Trap", "The Final Five" og "Slicing the Cube - Editing the Cube Trap".

Derudover er der hele to kommentarspor; et med filmens instruktør og med-instruktør og et med filmens producere. Sidstnævnte er rimeligt nørdet, men begge er ganske gode også selvfølgelig et must for fans.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (20 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
tv2 .dk
18-1-2010 20:01
saw serien er fandme verdens bedste serie

Anes
7-7-2009 23:00
Heino brug din lille hjerne din fucking abe saw v 4 er sgu da en god film den er da både bedre end 1 eren og 3 eren og 5 eren så hva snakker du om din bums årets dårligeste film prøv hør dig selv hvis du var filmproducer så må du godt prøve at se om du kan lave en film med saw bedre end saw 4 dårlig hold kæft du er skæv man

kaj
16-3-2009 18:17
Pis, lort, bæ - tre ord for denne ringe bundskraber

Heino
15-3-2009 22:17
Årets dårligste film

spiderman 6
26-12-2008 13:44
Årets dårligste film, totalt spild af tid og penge


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken skuespiller har haft mere end én gæsteoptræden tv-serien The X Files?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google