CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Milk

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Dustin Lance Black

Producere:
Bruce Cohen
Dan Jinks
Michael London

Fotograf:
Harris Savides

Klipper:
Elliot Graham

Komponist:
Danny Elfman

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(28 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
26-01-09:
Screen Actors Guild Awards - vinderne
22-01-09:
Oscar-nomineringerne 2009
15-01-09:
Bafta-nomineringerne 2009
10-01-09:
Critics' Choice Awards - vinderne!
19-12-08:
SAG-nomineringerne 2009
03-12-08:
Nomineringerne til Independent Spirit Awards 2009
 
Anmeldelser:
29-02-08:
Ind i vildmarken
07-11-05:
Imaginary Heroes
13-06-05:
Elephant
14-09-04:
21 Grams
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1,85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Slettede scener, 3 featuretter
Milk

Anmeldt af:Henrik Østergaard
Genre:Drama
Varighed:122 minutter
Instruktør:Gus Van Sant
 
Anmeldelsesdato:03-06-2009
Medvirkende:Som:
Sean PennHarvey Milk
Josh BrolinDan White
Emile HirschCleve Jones
James FrancoScott Smith
Diego LunaJack Lira
Alison PillAnne Kronenberg
Se komplet creditliste her

Skræmmende aktuel
 
Da USA fejrede deres demokratis åbenhed for minoriteter ved at vælge Obama som den første sorte præsident, valgte de californiske vælgere samtidig at forbyde homoseksuelle ægteskaber. Ikke mindst derfor er denne autentiske film om den første åbent homoseksuelle politiker, der har bestridt et større politisk embede i USA, skræmmende aktuel. Historien om manden, der gjorde sætningen "My name is Harvey Milk, and I am here to recruit you!" til sin egen, er kraftfuld og vigtig historieundervisning, og Gus Van Sant underviser på smukkeste vis.


Copyright:
SF Film
"A homosexual with power"
Sean Penn er intet mindre end Oscar-værdig i rollen som den enigmatiske Harvey Milk, der fra en ydmyg start i San Franciscos bøsse-kvarter, Castro Street, efter adskillige tabte valgsejre, til sidst blev en politisk magtfaktor, man skulle tage alvorligt. Penn er ellers kendt for lade sin følelsesmæssigt overturnerede ’method-acting’ løbe af med ham, men hans Harvey Milk er en blid og rolig mand, der sjældent mister fatningen eller sin humoristiske sans.

Mere menneske end helt
Milk var en indædt kæmpende politiker, der næsten ikke skyede nogen midler, heller ikke populisme, i sin kamp for de homoseksuelles rettigheder. Han brugte f.eks. en banal sag om fjernelsen af hundelorte for at skaffe vælgernes sympati. Men "these are not 'issues'," som Milk fortæller sin konservative modstander Dan White, "these are our lives we're fighting for." Kampen var personlig. Penn portrætterer ham dog ikke som en helt, men som et menneske på godt og ondt, og netop derfor holder man med ham. Han ydes solidt modspil af Josh Brolin, der med stor intensitet spiller den komplekse White. En tidligere brandmand, hvis undertrykte (måske homoseksuelle) følelser og indestængte vrede over egne mangler til sidst får denne familiefar til at gå amok.

Detaljerigt dokudrama
I et ekspressivt billedsprog med brug af alt fra stillbilleder, 16mm optagelser, arkivmateriale, video, såvel håndholdt og statisk kameraføring, er Milk ikke så meget en biografi over Milks liv, som den er et dokudrama over de homoseksuelles kamp for lige rettigheder i 70’ernes betændte politiske miljø – med Milk midt i orkans øje. Hippie- og bøssemiljøet i 70ernes San Francisco er således minutiøst genskabt, og filmen er rig på historiske detaljer om begivenheder og personer, såsom bøsseaktivisten Cleve Jones (Emile Hirsch), der ved få opringninger fra en mønttelefon kunne skaffe tusinder af bøsser på gaden, og den lesbiske kampagnemanager Anne Kronenberg (Alison Pill), der mod alle odds skaffede mediernes sympati. Milk omgav sig i det hele taget med en broget flok af personligheder.


Copyright:
SF Film
Uden sødsuppe
Milks privatliv var ofte en rodet affære, og Van Sant tør at nuancere ved vise Milks mindre sympatiske sider uden at koge sødsuppe på de mest følelsesladede ingredienser: På trods af at han prædikede bøsser ud af skabet, var Milk selv stadig i skabet overfor sine egne forældre. Elskeren Scott Smith (James Franco), der i karrierens begyndelse var hans trofaste kampagneleder, blev hurtigt skiftet ud med den omstrejfende latin lover Jack, der var et evigt ustabilt moment i han liv. Begge forlod ham, da Milk ikke magtede at holde styr på hjemmelivet, mens karrieren kørte på skinner.

Lige i hjertekulen
Gus Van Sant er mere konventionel her, end vi senest har set fra hans hånd. Milk møder vi første gang lave et livstestamente i en scene, der tegner rammen om historien, og både den personlige og politiske historie males i brede strøg. Milk lægger sig således mere i forlængelse af hans Good Will Hunting og Finding Forrester end de mere formalistiske Last Days og Paranoid Park. Men den konventionelle stil klæder den brede socialbevidsthed, som her har været et mål for Van Sant. Milk er måske ikke Gus Van Sants bedste film, men den formår stadig at slå vedkommende punches lige i hjertekulen.
 
DVD-vurdering
Både de slettede scener og de tre vældig gode featuretter er alle værd at bruge tid på! Featuretterne er lavet med hjælp fra mange af historiens virkelige personer og bærer derfor præg af stor autentitet.
Et kommentarspor ville dog have været ideelt, men man kommer alligevel godt bag begivenhederne og personer fra Milk ved at bruge en lille time på bonusmaterialet.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (28 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Sune
8-6-2009 19:22
En fin film, men så ER den altså heller ikke bedre!

Alex A.
8-2-2009 19:09
Klart nok, mener bare at man ikke havde behøvet at drage netop det små-borgelige poppede "hvem vil være milionær" ind i filmen. Jeg mener bare at det ville klæde filmen mere med et ukendt gameshow.

Jacob Ludvigsen
8-2-2009 18:33
Øøh, hvad mener du med, at novellen ikke har noget med et gameshow at gøre, Alex? Nuvel, det er ikke Hvem vil være millionær, men princippet er da fuldstændigt det samme, hovedpersonen er med i en populær quiz, hvor han skal rigtigt på en række spørgsmål.

Alex A.
8-2-2009 15:04
Så fik jeg set bla. Slumdog som jeg må indrømme er en gang lort i karry..
Enig med McNeil med 2 stjerner. Fik utroligt meget lyst til at se "Cidade de Deus" i stedet for, da klipningen, stilen og historien flere steder ligger sig utroligt tæt på hinanden. Ex. Starten: Børn der leger, bliver til børn der flygter, mixet med smarte klip..

Og så til det værste ved filmen, man skal absolut svøbe en kvalmende tyk kærligheds historie ind i filmen. Ja ja - ved godt Bollywood er nærliggende. Men come on... det er værre end Titanic det her...!
Det er for let at gøre den slags..

Og så er det jo virkelig product-placement af største/værste skuffe, når Celador, som har financeret filmen også er skaber af "Hvem vil være milionær"... Novellen som filmen bygger på, havde intet med et gameshow at gøre. Synes også det ødelægger det som kunne være blevet et mesterværk, for det er det ikke...

Igen en gang overrated fis i en hornlygte.

Nu kommer turen til The Wrestler, og Aranofsky kan da ikke skuffe...




michaelw
2-2-2009 21:30
Ok tak for oplysningen.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Black Panther15/2
Django: The King of Swing15/2
Den skjulte tråd15/2
Dobbelt begær8/2
12 Strong8/2
Roman J. Israel, Esq.8/2
Coco8/2
All the Money in the World1/2
The Disaster Artist1/2
Maze Runner 3: Dødskuren25/1
Flere bio-anmeldelser
 
Kingsman: The Golden Circle13/2
Mother!12/2
The Big Sick9/2
It2/2
American Made22/12
Dunkirk21/12
Baby Driver19/12
Annabelle 2: Skabelsen18/12
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken skuespiller har haft mere end én gæsteoptræden tv-serien The X Files?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google