CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Duchess

Produktionsland:
UK, Frankrig, Italien

Produktionsår:
2008

Manuskript:
Jeffrey Hatcher, Anders Thomas Jensen, Saul Dibb

Producere:
Michael Kuhn
Gabrielle Tana

Fotograf:
Gyula Pados

Klipper:
Masahiro Hirakubo

Komponist:
Rachel Portman

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(8 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
23-02-09:
Oscarvinderne 2009
11-12-08:
Golden Globe-nomineringerne
16-01-08:
Bafta-nomineringerne 2008
 
Anmeldelser:
22-02-08:
Soning
07-06-06:
Stolthed og fordom
06-02-06:
The Jacket
01-12-04:
Kong Arthur
05-05-04:
Love Actually
09-09-03:
Storbyens små mirakler
11-06-03:
Den røde drage
21-01-03:
Bedre end Beckham
25-10-00:
Enden på legen
 
Artikler:
19-10-09:
Nyt på dvd – engelske trekantsdramaer
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Dokumentar, slettede scener
The Duchess

Anmeldt af:Mia Brygger
Genre:Drama
Varighed:106 minutter
Instruktør:Saul Dibb
 
Anmeldelsesdato:23-09-2009
Medvirkende:Som:
Keira KnightleyGeorgiana, The Duchess of Devonshire
Ralph FiennesDuke of Devonshire
Charlotte RamplingLady Spencer
Dominic CooperCharles Grey
Hayley AtwellBess Foster
Simon McBurneyCharles Fox

Apatisk trekantsdrama
 
På papiret ser alt perfekt ud. Keira Knightley og Ralph Fiennes i storslået kostumedrama baseret på Hertuginde Georgiana af Devonshires stormfulde liv; hendes ægteskab, børn, nære bekendtskaber og politiske interesser.


Copyright:
Sandrew Metronome
Moderigtig feminist
I slutningen af 1700-tallet blev den unge kvinde hurtigt et betydeligt forbillede i England blandt andet på grund af sin naturlige skønhed og flair for mode, men især for sine politiske holdninger om fuld frihed til alle (mænd såvel som kvinder). En feminist, der måtte ofre sin egen lykke for at opnå sit mål. Er man dog interesseret i at vide mere om Englands klassekamp og hvor indædt Georgiana kæmpede for sine overbevisninger, skal det anbefales at kontakte sit lokale bibliotek, for der er ikke megen at komme efter i The Duchess. Filmen vælger i stedet at gå i sæbeoperaens fodspor og svælge lystent i hendes ægteskabelige tumulter, selviscenesatte modeshows og lurende ludomani. Det er Marie Antoinette uden popmusikken, der forsøger at ligne Elizabeth alt imens Jane Austens ånd står på spring i kulissen og venter på at komme til orde.

Elskerinde i eget hus
Den blot 17-årige Georgiana bliver giftet væk til den midaldrende Hertug af Devonshire. Hun tror naivt, at han elsker hende og ved intet om, at hendes mor har lovet Hertugen at Georgiana hurtigt vil kunne producere en mandlig arvtager til Devonshireformuen, og derfor med lynets hast er på vej op ad kirkegulvet. Hans eneste motiv for at gifte sig overses til stadighed af Georgiana, da hun på bryllupsnatten kort og kontant bliver bedt om at lægge sig hen på sengen efter at han med distance og et vurderende blik har klædt hende af. Først da hendes graviditet er synlig for enhver, og hun fanger ham med en af de mange tjenestepiger, fatter hun sammenhængen. Barnet viser sig desværre at være af hunkøn, og seks år senere har Georgiana ikke produceret andet end endnu en pige, to dødfødte sønner og en bunke ufrivillige aborter. På en rejse til Bath fanger Lady Elizabeth Foster hertugens øjne, og Georgiana slår et venskab op med den udstødte kvinde, hvis mand tæver hende og har taget hendes tre drenge fra hende. Ensom i sit gyldne bur, inviterer Georgiana hende til at bo hos dem, men det viser sig snart at tre mennesker i ét ægteskab er en for mange. Men hvem er det tredje hjul?


Copyright:
Sandrew Metronome
Føler med hjernen
Georgiana er givetvis ung og naiv, men samtidig er hun snu som en ræv, og lærer hurtigt at begå sig i aristokratiets indspiste verden med alle dens uskrevne regler og sociale faldgruber. Parret op imod den stivnakkede, konforme og tør-som-daggammelt-brød hertug er der lagt op til følelsesmæssige konfrontationer, der vil få lysekronerne til at falde i flæng fra de højtravende lofter. Beklageligvis ties vi (og Georgiana) ihjel af den forstokkede mand, der er mere interesseret i sine hunde end nogen eller noget andet. Ralph Fiennes er udmærket som altid, men har ikke meget at bygge sin karakter op på, og selvom hertugen sælges som et monster, er der ikke meget bevis for påstanden. Han er nærmere distræt end ufølsom. Frøken Knightley har trods alt lidt mere at arbejde med, og gør hvad hun kan for at skabe sympati for hertuginden, men hendes portræt er malet med så vage farver, at man aldrig får en fornemmelse af hendes underliggende styrke eller kvindelig stædighed. Det hele ægteskabelige menageri begraves i et væld af mageløse kulisser med tilhørende kostumer og pudrede parykker og ender med at føles som en indadvendt og noget støvet intellektuel tilgang til de uudholdelige pinsler og personlige ofringer Georgiana udsættes for. Det eneste, der for alvor manifesterer sig, er en umådelig stærk følelse af drævende kedsomhed, der gennemsyder de fleste af de 110 minutter i aristokratiets højborg.
 
DVD-vurdering
Glimrende ekstramateriale med en meget fyldig dokumentar om filmens tilblivelse samt en håndfuld slettede scener, der bliver grundigt præsenteret.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spillede ikke med i The Outsiders?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google