CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Reader

Produktionsland:
USA, Tyskland

Produktionsår:
2008

Manuskript:
David Hare

Producere:
Donna Gigliotti
Anthony Minghella
Redmond Morris
Sydney Pollack

Fotograf:
Roger Deakins
Chris Menges

Klipper:
Claire Simpson

Komponist:
Nico Muhly

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(15 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
22-08-12:
Ekstremt højt og utrolig tæt på
29-07-09:
Revolutionary Road
20-02-09:
Doubt
20-06-07:
Little Children
14-12-04:
Evigt solskin i et pletfrit sind
01-09-03:
The Hours
13-11-02:
Iris
10-06-02:
Enigma
19-09-01:
Billy Elliot
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Featuretter, slettede scener, bag kameraet
The Reader

Anmeldt af:Henrik Østergaard
Genre:Drama
Varighed:119 minutter
Instruktør:Stephen Daldry
 
Anmeldelsesdato:23-09-2009
Medvirkende:Som:
Ralph FiennesMichael Berg
David KrossMichael Berg som ung
Kate WinsletHanna Schmitz
Bruno GanzProfessor Rohl
Lena OlinRose Mather / Ilana Mather

'Kvalitets'film når den er allermest fersk
 
Hvordan kan man have sympati for en morder? Og hvordan tilgiver man en nazistisk krigsforbryder? Det er svære spørgsmål instruktør Stephen Daldry modigt og med sikker hånd stiller i sit Oscar-nominerede efterkrigs-drama The Reader. Men det præges dog også af en lidt konform og energiforladt fernis. Baseret på Bernhard Schlinks bestseller "Højtlæseren" tager den en saftig kærlighedsaffære mellem en tidligere kz-lejr vagt og en halvt så gammel teenager som udgangspunkt for en undersøgelse af begge generationers problemer med at komme sig over Tysklands krigsforbrydelser.


Copyright:
Sandrew Metronome
Kate fortsætter ufortrødent
Kate Winslet brillerer i hendes Oscar-vindende rolle som den midaldrende kvinde Hanna Schmidt, der gemmer på en skamfuld fortid og en anden mere personlig hemmelighed. Som en anden Mrs. Robinson sætter hun hormonerne i gang på den kun 15-årige Michael Berg, når hun som smuk og mystisk ældre kvinde tager sine nylonstrømper på med æggende bevægelser. Vi er i 50'ernes Tyskland. Det tyske folk slikker stadig sårene efter en brutal krig. Og det umage par finder trøst i hinanden. Forholdet er ægte og sensuelt skildret. For til forskel fra The Graduates Mrs. Robinson er Hanna vitterlig også draget af den unge purk. Ikke blot seksuelt, men også af hans indlevende højtlæsning af litteraturens store klassikere, hun ikke kan få nok af. Forholdet får en brat ende, da Hanna en dag pludselig forsvinder, og Michael står tilbage med et knust hjerte. Otte år senere, overværer Michael som jurastuderende en retssag mod krigsforbrydere fra Anden Verdenskrig – og finder Hanna anklaget for massemord.

Fortielsernes pris
Første akts sex, højtlæsning og hemmelige weekendture i solskin – erindret med en bekymret mine og en vis nostalgisk vemod af den voksne Michael (Ralph Fiennes) – afløses nu af en række dilemmafyldte retssags-scener. Da unge Michael – underligt nok som den eneste – opdager Hannas personlige hemmelighed, der for hende er værre end nogen grusomheder fra krigen, har han muligheden for at redde hende i retssagen. Men i en blanding af skam, afsky og fejhed vælger Michael at tie. Som han bliver ældre, æder fortielserne æder ham dog op, og det får fatale konsekvenser for ham – og for Hanna.


Copyright:
Sandrew Metronome
Filmet litteratur
Filmen skæmmes af et distancerende, køligt blik på Hanna. Konstant observerer vi hende bare. Primært igennem Michaels øjne. Som en sensuel kvinde, som en forbryder, som et offer. Winslet leverer overbevisende alle tre. Manuskriptet formår bare ikke give os et kig ind i karakteren Hanna. Som film bærer den på den måde for meget præg af filmatiseret litteratur. The Reader er først og sidst teknisk fornemt, fermt produceret håndværk, der aldrig bliver kvalmende sentimental, men heller aldrig rigtig leverer varen ved kasse 1, hvor oprigtig indlevelse kræves. På trods af at historiens forløsning hjælpes pænt på vej af klasse spil af Winslet, Fiennes og unge David Kross.

En kold affære
Stephen Daldry har tidligere stået bag Billy Elliot (2000) og The Hours (2002), så han er altså en mand, der kan sit håndværk. Og ikke mindst ved hvordan han skal få Oscar-akademiet i tale. Holdet bag filmen tæller da også vægtige herrer som de nu begge afdøde producere Sydney Pollack og Anthony Minghella (Den engelske Patient), manuskriptforfatter David Hare (The Hours) samt fotograferne Chris Menges (The Killing Fields) og Roger Deakins (No Country for Old Men. Derfor er det også desto mere skuffende, når resultatet er en ganske vist vellavet, lydefri litterær-filmatisering. Men også lidt af en kold og fersk affære, man hurtig glemmer. Det respektfulde tema til trods.

Trods Kates bare rumpe
Billederne er smukke og skuespillet kan næsten få en til at glemme den altid lidt distancerende kuriositet at de engelske skuespillere spiller med tysk accent overfor tyskere, der spiller på engelsk. Men når selv synet af frøken Winslets bare rumpe for 117. gang ikke kan få en til at føle, at man lærer Hanna at kende, er det svært at blive påvirket af de store dilemmatyngende følelser.
 
DVD-vurdering
Dannet og omfattende ekstramateriale, hvor vi kommer tættere på alle faser af arbejdet med filmen. Absolut anbefalelsesværdigt og velproduceret.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (7 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
michaelw
26-12-2009 14:58
"The Reader" er en pæn film der til tider bliver lidt for sentimental til min smag.
Der er mange smukke passager i filmen, der er storslået og så er der steder hvor der går for meget ugeblads novelle i den.
kate Winslet spiller rollen som Hanna Schmitz rigtig godt og leverer en af sine bedste præstationer. Hvis det ikke havde været for hende havde filmen ikke fungeret, og det må være det største komplimant man kan give en skuespiller.
Fire stjerner.

JOC
16-10-2009 23:08
Rigtig god film, synes godt nok den fortjener i hvert fald 4 stjerner, hvis ikke 5.

keld erman
28-9-2009 14:52
Gab gab - røvsyg - kliche og tom hjernet film

en ung
26-9-2009 15:15
det er for meget sex man skul tror det var let pornofilm,men ellers er den skide god og den rammer hjertet.

Mus
24-9-2009 18:33
Hvorfor har den kun fået tre stjerner ?? Den fortjener helt klart mindst 5 !
Det er en virkelig god film , og den fungerer i alt !


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film stammer følgende citat:

“Look at me. Jerking off in the shower. This will be the highlight of my day.”
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google