CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Drag Me to Hell

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2009

Manuskript:
Sam Raimi, Ivan Raimi

Producere:
Grant Curtis
Sam Raimi
Robert G. Tapert

Fotograf:
Peter Deming

Klipper:
Bob Murawski

Komponist:
Christopher Young

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(19 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
11-06-08:
30 Days of Night
15-11-07:
Spider-Man 3
20-09-05:
Boogeyman
17-11-04:
Spider-Man 2
30-01-04:
The Evil Dead
06-11-02:
Spider-Man
26-08-02:
Jeepers Creepers
05-11-01:
The Gift [2000]
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2,35:1

Lyd:
DTS, Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Featuretter
Drag Me to Hell

Anmeldt af:Kenneth McNeil
Genre:Gyser
Varighed:95 minutter
Instruktør:Sam Raimi
 
Anmeldelsesdato:28-10-2009
Medvirkende:Som:
Alison LohmanChristine
Justin LongClay
Lorna RaverMrs. Ganush
David PaymerMr. Jacks
Dileep RaoRham Jas
Reggie LeeStu Rubin

Et lys i horrormørket
 
Det er en gave, en helt særlig gave, at kunne kombinere horror og komedie uden at udvande førstnævnte eller fortabe sig i sidstnævntes platheder.
At ét øjeblik vise mørkets ondeste ånder kravle op bag og ind under huden af en person, og det næste modsige – men ikke undergrave – denne uhygge med et absurd optrin som f.eks. en gaffel stukket ned i et levende øje (!) placeret midt i desertkagen.
Dét er en gave. Og tilmed en gave, som meget få besidder.
Sam Raimi er dog én af dem – og dét i en sådan grad, at man ved mødet med Drag Me to Hell nærmest forbander hans mangeårige Spider-Man-forpligtelser.
Tænk på, hvor mange Evil Dead-åndsbeslægtede horrorkomedier, Raimi kunne have begået? Tænk på, hvor mange ikoniske scener, som f.eks. Ash versus den afskårede hand, vi biografgængere kunne have været berigede med?


Copyright:
Scanbox
Eventyrsmytologi med vrangen ud
Drag Me to Hell ligger sig rent plotmæssigt i forlængelse af Friedkins klassiker Exorcisten – blot med tempoet skruet mindst fire-fem takker op.
I centrum står den unge Christine (Alison Lohman), der, da hun en dag nægter en gammel, tandløs sigøjnerkvinde et lån, får den forfærdelige Lamia-forbandelse kastet over sig af den gamle kvinde. Den første dag piner Lamia dig, den næste dag plager hun dig – og den tredje dag kommer hun... og trækker dig med ned like lukt i Helvede!
Klassisk eventyrsmytologi vrangen vendt ud, dyppet i morbiditetens materie og tilsat Raimis helt særlige form. Snarere end at udpensle mytologi eller gå virkelig i dybden med sine personers forhold (f.eks. Christines forhold til hendes mand (Justin Long)), er Raimis fokus nemlig på de opfindsomme konfrontationer mellem horror og komedie.

Klam galde og dæmoniske geder
Hver dag, hver time og hver scene bringer Christine tættere den djævelske Lamia, og eskalerer dermed optrinene. Ét øjeblik ser eller hører man om en skygge, en skitse, en figur, det næste ses dette mørke væsen træde frygtindgydende frem.
Dét, der starter med gebisløse kvinder, der trækker deres bolsjeklamme tunge henover andre kvinders ansigt, bliver hurtigt til besatte dyr med øjne sorte som natten – og tilmed et råddent lig, der sprøjter sin klamme, grønne galde lige ned i Christines hals!
Dét, der starter med hvisken og tisken bliver snart til øredøvende larm, da dæmoniske geder pludselig står uden for døren og kradser sig vej ind.
Hvert optrin med sine egne dynamiske skift mellem ro og kaos, det almindelige og det absurde, og derudover med noget af den bedste klipning i den moderne horrorfilmshistorie. Skiftevis med genkendelighed og overraskelse, skiftevis med pludselige jumpcuts (dér! Bag dig!) og sløvere, mere lyriske passager, bliver vi trukket ind i filmuniverset.


Copyright:
Scanbox
Oldschool og nye tricks
Raimi vender både den fysiologiske 80’er-horrors afskårne legemsdele (som i f.eks. Gordons Re-Animator) samt den moderne, nærmest kirurgisk maniske dvælen ved åbne kødsår (som i f.eks. Bustillos À l'intérieur) ryggen. Inspirationen er snarere instruktørens egne Evil Dead-film – og virkemidlerne her i 2009 langt hen ad vejen de samme som i Evil Dead fra 1981.
Det er køkkentilbehør, der hvisker klonk og klang, når ånderne invaderer huset, og skygger, der knirkende kravler ind under soveværelsesdøre snarere end det er CGI. Der er skåret fra snarere end læsset på, og dét er – i en genre overfyldt af Hollywood-effektmageri – en befrielse af de større.
Godt hjulpet på vej af fine skuespilspræstationer (Lohmans forvandling til horrorfilmenss 'final girl' er overraskende overbevisende) og et utroligt skarpt manuskript, der ikke spilder ét sekund, er Drag Me to Hell svær at komme udenom. Især for de, der ikke blot kan nyde bogstavelige øjepiercings og usømmelig omgang med lig, men også grine af det.
Raimi er tilbage – og dét med en film, der i sine bedste passager tangerer Evil Dead II. Og så fås rosen næppe meget større.
 
DVD-vurdering
Ekstramaterialet består af en række småfeaturetter om optagelserne – samlet under titlen ”Production Diaries” og med en spilletid på lige over en halv time. De er vittigt præsenteret af Justin Long og giver et kortfattet, men glimrende indtryk af arbejdet med enkelte dele af filmen.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (11 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Kær Jon
12-12-2009 18:51
Du har bare ikke forstået kommikken.
Prøv at se Raimi gamle kultfilm Army of darkness og så frem deles. Gyser komedie lyder bedre frem for slasher....gyser er mange ting ligeså vel som action. Når der er flere ting i det som gør ligger i den genre er det lettere at kalde en idiot for en spade...
det er meget firkantet, men film branchen gør alt for at gøre det simpelt og forståeligt

Jon
11-12-2009 16:11
Oh my god....

Den har fået genren "Gyser/Komidie", og leverer på ingen måde nogle af delene. DER synes jeg den fejler. At den har dårlige effekter siger mig sgu ikke noget. Det giver lidt et "old-school touch" som "The Mist" også havde, men til forskel fra "The Mist" leverer den ikke gys.

Drag Me To Hell = FAIL.

Det er blot min mening, og ikke et faktum..

Jon
10-12-2009 08:37
Forstod udemærket godt hele filmen, og den faldt bare ikke i min smag, og sådan er det.

Michaelw
10-12-2009 08:24
Drag me to hell er en af de mest groteskt sjove gyser film jeg længe har set.
En ung kvinde, glimrende spillet af Alison Lohman, bliver udsat for den frygtligste af alle dæmoner, der er kendt for at plage sine ofre for derefter, at slæbe personen ned til de glohede helveder.
Filmen er pænt uhyggelig til tider alligevel kan man ikke lad være at småklukke af alle de groteske ting, der sker med vores stakkels hovedperson. Sam Raimi leverer varen og lidt til, og bliver hans bedste film i nogle år.
Fem stjerner.

n_n
9-12-2009 17:30
Jeg var inde og se den med en veninde til noget 'Horrornight' og vi sad og forudsagde hele filmen. Desuden er filmen proppet med dårlige animationer..


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Instruktøren Ridley Scott har i nyere tid instrueret både Gladiator, Hannibal og G. I. Jane, men hvilken af disse film har han også instrueret?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google