CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Eat, Pray, Love

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2010

Manuskript:
Ryan Murphy, Jennifer Salt

Producere:
Dede Gardner

Fotograf:
Robert Richardson

Klipper:
Bradley Buecker

Komponist:
Dario Marianelli

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(17 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
03-08-12:
Lille spejl på væggen der
11-02-10:
Valentine's Day
23-12-09:
Duplicity
10-08-04:
Mona Lisa Smile
05-03-02:
America's Sweethearts
01-11-00:
Erin Brockovich
 


Spis bed elsk

Anmeldt af:Kirja Marie Touborg Jensen
Genre:Drama
Varighed:140 minutter
Instruktør:Ryan Murphy
 
Premieredato:11-11-2010
Medvirkende:Som:
Julia RobertsElizabeth Gilbert
James FrancoDavid
Javier BardemFelipe
Billy CrudupSteven
Richard JenkinsRichard
Viola DavisDelia

Kvinde kend dig selv
 
Spis bed elsk er trods manges skepsis en universel historie til kvinder midt i livet. Et løfte om to timers nydelse og fejring af livets skønhed. Og castingen af den smukke og intuitive Julia Roberts gør at historien kommer ud til alle. Selv til dem, der er ikke har læst bogen.


Copyright:
Walt Disney Studios Motion Pictures
Frugten af krise
For når alle de fine billeder, den dyre stjerne, og de rappe replikker skrabes væk, er forfatter Elizabeth Gilberts selvbiografiske rejse ud i verden og ind i sig selv en god historie – en historie som virkelig taler til mange kvinder i 30’erne i den vestlige verden. Men også andre mennesker med alskens lurende kriser, som tror på selvudvikling.
Det er en historie om at finde sig selv opløst i gråd midt om natten, i realiseringen af, at det liv man har skabt ikke føles rigtigt. En historie om at tage tyren ved hornene, tage skilsmissen, være et blødende sår og så følge sin intuition, for dag efter dag at finde tilbage til sig selv. En historie om at tage et stort skridt i tillid til sig selv og livet, og så gøre det man allermest ønsker sig. At spise, bede og elske. Ud af det kom så en bog – og et nyt liv. Frugten af den krise, er nu blevet til film.

Elskov med en skål spagetti
Som regel er vejen fra bog til film ikke noget nemt håndværk, og udfordringen bliver ikke mindre, når bogens sider generelt prydes af forfatterens personlige og underfundige betragtninger, hylende morsomme som de er. Men instruktør Ryan Murphy og Co. har bestemt gjort et hæderligt forsøg og er endt op med et upåklageligt stykke håndværk, om kærligheden til livet og sig selv.
For eksempel er det lykkedes ham ekseptionelt godt at skildre (nogle) moderne kvinders besværlige forhold til kulhydrater, og man kan kun smile ved synet af hovedpersonens erotiske oplevelse med en overdådig gang Spagetti Bolognese til tonerne af "Nattens Dronning". Spis bed elsk rammer lige ind i problematikken ved at være en moderne kvinde i den vestlige verden og leverer en lettelse og en inspiration midt et i virvar af ambitioner om perfekte parforhold, karrierer, udseende og personlighed.


Copyright:
Walt Disney Studios Motion Pictures
Kærlighedens veje
Julia Roberts natur og modenhed klæder rollen, men desværre er castingen af Hollywoods darling ikke helt uproblematisk. For koblingen af hendes person og den vinkling man laver i manuskriptet, hvor hovedpersonens rejse mest bliver en opdagelse af hvordan, man kommer over et knust hjerte, og ikke så meget den spirituelle rejse, som bogen egentlig fortæller om, gør at filmen ’Spis bed elsk’, ender lidt i "Romantisk film"-kategorien. Det er ikke helt skidt. Men det er vigtigt at vide, at bogen og historien også er så meget andet.
Men man skal vinkle og man skal vælge. Og instruktør og manuskriptforfatter Ryan Murphy (talentet bag sucess-serien Glee) har haft et væld af gode replikker at vælge imellem fra den yderst velskrevne bog, og det er blevet til et skønt manuskript som nogle steder er hylende morsomt og har ren ’When Harry met Sally’-dialog. Beklageligvis bliver det nogen gange til en stor punchline-fest med kaskader af sandheder om livet, som godt kan komme til at klinge lidt hult og politisk korrekt, fordi det hele er så sandt og rigtigt hele tiden.

En invitation
Spis bed elsk er en velspillet, underholdende invitation til at være åben for livet. En invitation til at stole på livet og huske sig selv. En invitation til at læse en af dette årtis mest omtalte, læste og oversatte bøger. Spis bed elsk er et to timers lækkert pusterum med ren nydelse, til os der nu har brug for det. Det er ren Tiramisu for biografgængere.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (6 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Jake
6-2-2011 17:41
Jeg kan generalt godt lide Julia Roberts film som Pretty Woman og Eric Brockovich er fremragende.
Den her film sagde mig bare meget lidt, den var langtrukken og havde ikke rigtig noget plot
.Filmen virkede mest som en rejse guide med Julia Roberts som rundviser for Italien/Rom
. Der var dog nogle meget få gode monenter
.I indien da hun mødte 'Richard From Texas' (Richard Jenkins)
han spillede simpelthen forygende og stjal hver en scene fra Roberts.

Mrs. Nobody
3-2-2011 17:49
Well...den kan ses mén:

Den er lidt for lang. Historien er fin nok, til et vis punkt og der var flere tidspunkter hvor jeg tænkte: kom nu videre!
Men den kan ses, til en dag med tømmermænd. Men smuk film :)

Casper J.
2-12-2010 10:16
Simpelthen en vidunderlig film. Stille og rolig uden trættende Hollywood-twists og trekantsdramaer. En film der taler til alle romantiske, eventyrlystne hjerter og fans af fantastiske Julia Roberts.

Tempoet minder lidt om de ligeså dejlige "Et Hus i Toscana" og "A Good Year".

Anna
27-11-2010 10:59
Har ikke set filmen - men reagerer på replikken "Få dig et liv, kone" - kunne man forestille sig, at det netop var, hvad hun fik? Da hun tog et religiøst standpunkt og blev hinduist?? Såvidt, jeg ved lever hinuister ganske godt. Måske er de ikke engang så sure som os andre. Hvad ved jeg. Bare et gæt.

Laura
17-11-2010 16:37
LORTEFILM!!! VIL HA' MINE PENGE IGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket dyr slipper løs i Dinner-scenen i Drengen og jernkæmpen?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google