CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Avatar

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2009

Manuskript:
James Cameron

Producere:
James Cameron
Jon Landau

Fotograf:
Mauro Fiore

Klipper:
John Refoua
Stephen E. Rivkin

Komponist:
James Horner

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(89 stemmer)

L�s ogs�...
Nyheder:
08-03-10:
Oscar-vinderne 2010
02-02-10:
Oscar-nomineringerne 2010
14-06-05:
Cameron laver to 3D-film - samtidig!
17-03-05:
Endelig efter 8 år: Titanic Special Edition
18-02-04:
Cameron på vulkaner
08-08-03:
Cameron instruerer igen
 
Anmeldelser:
10-08-11:
Sanctum
08-04-10:
Clash of the Titans
22-11-05:
Titanic
17-11-04:
Ghosts of the Abyss
14-07-03:
Terminator 2 - Judgment Day
17-04-01:
Dybet [1989]
17-04-01:
The Terminator
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 1.78-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Intet
Avatar

Anmeldt af:Jacob Ludvigsen
Genre:Action, Sci-Fi
Varighed:162 minutter
Instruktør:James Cameron
 
Anmeldelsesdato:05-05-2010
Medvirkende:Som:
Sam WorthingtonJake Sully
Zoe SaldanaNeytiri
Sigourney WeaverDr. Grace Augustine
Stephen LangCol. Miles Quaritch
Michelle RodriguezTrudy Chacon
Giovanni RibisiParker Selfridge
Se komplet creditliste her

Filmmagi uden handicap
 
Forventningerne til Avatar har været ustyrlige. Filmen er James Camerons første siden megasuccesen Titanic for tolv år siden, og den er muligvis verdens dyreste nogensinde. Og som om det ikke var nok, vil rygtet vide, at den skal forandre mediet for altid. Cameron, der tidligere har sprængt de tekniske grænser med Dybet og Terminator-filmene, skulle denne gang komme anstigende med en tredimensionel revolution, hvis lige verden aldrig har set. Hverken mere eller mindre.


Copyright:
Fox Film
Lykkes det så? Er revolutionen kommet til en biograf nær dig? James Cameron understreger selv, at ny teknologi ikke drejer sig om effekter, men om at skjule effekterne: At bygge en så perfekt visuel verden, at man glemmer, den er kunstigt skabt. Når øjnene først har vænnet sig til billedernes svimlende dybde, er det netop, hvad den visionære instruktør lykkes med. I den moralske actionfortælling om menneskets brutale udnyttelse af planeten Pandora hvirvles man ind i en ufatteligt detalje- og farverig verden af mærkværdigt liv. Og man efterlades åndeløs af hovedpersonen Jake Sullys actionmættede indvielse i den indfødte Na’vi-befolknings mystiske kultur.

Jake er en eks-marinesoldat, der sidder i kørestol og kun kommer med på Pandora-missionen ved et tilfælde: Hans tvillingebror døde, og Jake er den eneste, der kan overtage brorens avatar – en krop, der ligner de fascinerende na’vier på en prik, men hvis bevidsthed opereres af et menneske. Jake og biografgængeren har et fælles udgangspunkt: At være naglet til et sæde. I den forstand bliver 3D-teknikken tilskuerens avatar. Som Jake får vi en enestående mulighed for at opleve en forunderlig verden via avanceret teknik – mens vi flyver af sted på drageryg og slås mod menneskestyrede robotter, betages af de indfødtes holisme og væmmes ved menneskenes kynisme. Så vi pludselig glemmer vores handicap – at vi i virkeligheden ikke er til stede. Og er det dybest set ikke filmkunstens magi? At man kan blive vakt til live med arme, ben og superkræfter i et andet univers end ens eget? Det er i hvert fald Avatars magi.


Copyright:
Fox Film
Filmen har så afgjort sine problemer i både handlingsgang og personkarakteristisk. Men at lade denne kritik overskygge oplevelsen, er som at klandre en klassisk pianist for ikke at kunne spille guitar. Det er hverken for sådanne detaljer eller dens sympatiske økologiske og anti-imperialistiske pointer, at Avatar vil blive husket. Det er i stedet som et banebrydende eventyr, hvis indflydelse på fremtidens action- og adventurefilm man kun kan glæde sig til at se.
 
DVD-vurdering
Det er gået stærkt med udgivelsen på dvd, så den lå i naturlig forlængelse af filmens langstrakte liv i biografen, og da James Cameron aldrig har været en mand, der får tingene lavet i en fart, så kan det ikke helt overraske, at der ikke er gjort plads til nogen form for ekstramateriale.

Der er lovet en større udgivelse senere på året, så i denne ombæring må man nøjes med IMAX-udgaven, hvor billedet er noget mindre (1,78:1) end 3D-udgaven fra biograferne, hvor billedet havde størrelsen 2,35:1.

Så denne første udgivelse er blot et kort fix for dem, der enten ikke kan vente med at se filmen - eller har brug for at se den lige én gang til, inden en ordentlig udgivelse med det fulde billede og noget ekstramateriale er klar til – lad os gætte – julehandlen.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indl�g:

Seneste kommentarer: (35 i alt - L�s alle)
 
ForfatterIndl�g
JS
21-6-2010 16:09
Jeg kan ikke være mere enig med kommentaren fra d 04-06-2010. Da jeg havde set filmen Avatar, havde jeg det på samme måde som da jeg havde set Transformers. Også denne film fik (underligt nok) rigtig gode anmeldelser, men det er altså ikke mere end en gang action uden handling. Efter min mening er Avatar klart årets mest overvurderede film, men derfor er det jo kun fedt at der er nogen som er underholdt af denne film. Det var jeg bare ikke.

En der spiller klog
4-6-2010 10:43
Henvendt til ovenstående indlæg.
Har du oplevet følelsen af at selv rimelig filmkendende og kulturelt velbevandrede folk i din omgangskreds har rost en film til skyerne, for så at sidde i filmens (oplevede) evighed og være dybt skuffet fordi du forventede så evig meget mere?

Filmen er "noget helt specielt" i forståelsen at værktøjet er i orden i en uset grad. Handlingsmæssigt og karaktermæssigt er den noget af det mest forudsigelige, kliché, kedelige, kopierede, indholdsløse og usigende der nogensinde er blevet lavet! Det skræmmer mig at der er så stort hysteri om en film der siger så lidt.

Har du svært ved at fatte at der er nogen mennesker, der ikke bryder sig om Avatar? At der er nogen mennesker som foretrækker film med reelt indhold, som ikke bare er 3 timers kedeligt blændværk? Er det virkelig umuligt at være uenig med flertallet og anmelderne uden at "spille klog"? Du er et trist individ, du.

Er det forkert at stille krav til manuskriptet, karaktererne, handlingen, meningen i en film? Avatar var som at sidde tre timer og kigge på en flot udsigt - og så lidt værre, da udsigter normalt ikke tilhører nogen kommercielle industrier.

...lol
3-6-2010 22:08
Alle jer der siger den er overvurderende og ikk er noget særligt, er nogle idioter hele flokken, for i siger ikk jeres egen mening, men i gør det bar for at skille jer udenfor og virke rigtig kloge, og det er til at brække sig over. Enhver kan se at den film er noget helt specialt, så prøv lige at tag jer sammen og lad vær med at spille kloge.

fisse
2-6-2010 12:41
den er fin ;D

JS
25-5-2010 12:10
Avatar var desværre en stor skuffelse for mig. Den vil så gerne være en storfilm, men den begår desværre samme fejl som film som Day after tomorrow, Alexander, Superman Returns og Australia (sorry Hugh Jackman), nemlig at for at skabe en god film, kræves der en god historie + nogle ordentlige personer som man kan føle med. Dette er klart Avatars store problem, historien er alt for tynd og tyvstjålet fra film som Apocalypto og Danser med ulve + lånt lidt fra andre film. Da skuespillet ikke er troværdigt og replikkerne direkte pinlige flere steder gør, at man er totalt ligeglad med hvem som dør og hvem som overlever til sidst. Bedre bliver det ikke at der er flere fejl i filmen, men den skal have ros for effekter og musikken. Jeg ville give den 2/6 stjerner.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bjerget21/7
Star Trek Beyond21/7
Den store venlige kæmpe21/7
Lights Out21/7
Wiener-Dog21/7
The Legend of Tarzan14/7
The Dressmaker14/7
Ice Age: Den vildeste rejse7/7
Virgin Mountain7/7
Idol30/6
Flere bio-anmeldelser
 
Carol15/7
Brooklyn12/7
Trumbo11/7
13 Hours5/7
Zootropolis4/7
Deadpool1/7
James White27/6
Zoolander 224/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spillede ikke med i The Outsiders?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2016 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sథ Google