CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Fail Safe

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2000

Manuskript:
Walter Bernstein

Producere:
Tom Park

Fotograf:
John A. Alonzo

Klipper:


Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(14 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
17-05-05:
Frears laver film om Lady Di
12-02-03:
Frears instruerer Douglas og Zeta-Jones
15-10-02:
Christensen som syndebuk
22-11-01:
Clooney og Soderbergh sammen igen
02-11-01:
SAG svarer Clooney igen
28-10-01:
Clooney anklager SAG for dobbeltmoral
01-10-01:
Jeunets stjerne i Frears næste film
 
Anmeldelser:
11-03-08:
Michael Clayton
20-03-07:
The Queen
22-08-06:
Mrs. Henderson præsenterer
02-03-04:
Dirty Pretty Things
04-11-02:
Who Is Cletis Tout?
09-10-02:
Bark
08-03-02:
Den gamle mand der læste kærlighedsromaner
13-08-01:
Den sidste slave
 
Artikler:
23-09-06:
CIFF06: The Queen i Danmark
23-05-01:
George Clooney
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.77:1

Lyd:
Dolby Stereo

Ekstra materiale:
Trailer, pressekonference, 3 interviews med skuespillere, biografier
Fail Safe

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama/Thriller
Varighed:84 minutter
Instruktør:Stephen Frears
 
Anmeldelsesdato:30-01-2001
Medvirkende:Som:
Richard DreyfussPræsidenten
Noah WyleBuck
Brian DennehyGeneral Bogan
Sam ElliottTom Raskob
James CromwellGordon Knapp
John DiehlOberst Casco
Se komplet creditliste her

Følg dommedag
 
Fail Safe er noget så usædvanligt som en live-film. Når vi ser film er der normalt gået års forberedelser forud, og selve optagelserne tager typisk et par måneder. På den måde kan scener deles op i mange meget korte optagelser, og hvis skuespillerne laver fejl, tager man bare scenen om. Sådan har det altid været på film, fordi man alligevel skulle have optagelserne fremkaldt og klippet sammen bagefter.

Lidt TV-historie
På TV har man imidlertid haft andre spilleregler. I TV’ets første leveår havde man ikke mulighed for at optage udsendelserne. De blev filmet og udsendt ’live’ – det vil sige alle fejl kom med direkte ud til brugerne. Den eneste udsendelse, vi kender det fra i dag, er TV-avisen. Men de tekniske begrænsninger forhindrede dog ikke TV-stationerne i at lave fiktion; altså tv-film som vi kender dem i dag. De skulle bare laves ’live’. Det vil sige, man indøvede dialogen og scenerne, og når reklameblokken var færdig gik filmen i gang. Der var opstillet et utal af kameraer til at dække handlingen, og kun i de korte reklamepauser kunne skuespillerne slappe af og modtage instruktørens ordrer. Det var naturligvis meget besværligt, og der kom også mange dumme fejl med ud til TV-seerne. Derfor uddøde genren da muligheden for at optage TV dukkede op. Nu lavede man TV-film på samme vilkår som store biograffilm – og med tiden blev forskellen næsten udvisket.

Tilbage til starten
Derfor var det noget af en begivenhed, da TV-stationen CBS d. 9. april 2000 forsøgte sig med den stort anlagte live-film, Fail Safe. For at skabe den rette stemning er historien henlagt til 50’erne, på et tidspunkt hvor Den Kolde Krig er på sit højeste. Ved en fejltagelse bliver en gruppe bombejægere sendt afsted til Moskva med ordre til at bombe byen. Det udløser naturligvis et kompliceret diplomatisk spil mellem de to supermagter. Vi følger situationen fra to lokationer i USA. Det ene er militærets kommandocentral (en kæmpe studieopbygning, hvor 20-30 skuespillere konstant er på) og præsidentens sikre kontor, hvor han gang på gang bliver stillet i vanskelige dilemmaer, mens krisen udvikler sig. Plottet er kløgtigt udtænkt, og selvom de tekniske begrænsninger i starten er svære at ignorere, bliver man draget med ind i plottet, og de sidste 20 minutter er ganske medrivende.

Celebrities Live
Den store TV-begivenhed har tiltrukket et uhørt flot hold skuespillere. Under ledelse af den dybt rutinerede instruktør Stephen Frears (senest High Fidelity) kan man nyde bl.a. Richard Dreyfuss som præsidenten, Brian Dennehy som den øverstbefalende general, Harvey Keitel som præsidentens gode ven og George Clooney som lederen af bombeeksadrillen. Og der er god brug for talenterne, for ’live’-film levner ikke filmskaberne mange chancer for at skabe stemning og udstråling ved hjælp af traditionelle filmtrick. Hvor man normalt ville kunne lægge musik på, køre scener i slow-motion o.lign, så har man kun skuespillerne og manuskriptet at arbejde med i Fail Safe. Filmen er helt tydeligt optaget i studier – man kan ikke skjule det, når alt foregår ’live’, bl.a. går skuespillernes gålyde og host direkte ind i mikrofonerne. Der er derfor en slags dogme-stemning over filmen, men trods et par små smuttere undervejs, er der tale om en stor præstation i planlægning, skuespil og overblik.

Fint nok
Hvis man lejer Fail Safe som en potent koldkrigsthriller kan man ikke undgå at blive skuffet. Filmen kræver tilvænning og anerkendelse af skuespillernes præstation. Det tydelige kulisser og den i perioder klodsede klipning kan let forveksles med diletantisk skjusk, hvis man ikke kender baggrunden – men der er faktisk tale om en stor præstation af alle involverede parter. Det havde naturligvis været optimalt at se filmen ’live’ på TV. Når man har den kørende på video og kan pause filmen for at gå på toilettet, mister man noget af den euforiske stemning ved en ’live’-transmission. Men for alle med en interesse for TV-mediets udvikling eller med mod på at opleve noget nyt, kan Fail Safe sagtens anbefales.
 
DVD-vurdering
DVD-udgivelsen af Fail Safe bringer klip fra den officielle pressekonference et par dage før begivenheden løb af stablen. Klippet er for kort til, at man kommer ordentligt rundt om begejstringen fra både skuespillere og instruktør, men i et par andre interviewstumper med bl.a. George Clooney er det svært at overse spændingen og entusiasmen omkring projektet. Billedet er i sort/hvid og derfor også lidt af en prøve for DVD-formatet. Men alt står skarpt og præcist på skærmen. Lydsiden er mere plaget af, at der ikke har været plads til efterarbejde.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken af disse herrer blev født først?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google