CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Artist

Produktionsland:
Frankrig, Belgien

Produktionsår:
2011

Manuskript:
Michel Hazanavicius

Producere:
Thomas Langmann
Emmanuel Montamat

Fotograf:
Guillaume Schiffman

Klipper:
Anne-Sophie Bion
Michel Hazanavicius

Komponist:
Ludovic Bource

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(10 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
27-02-12:
Oscar-vinderne 2012
 
Anmeldelser:
27-10-16:
Høj af kærlighed
11-07-16:
Trumbo
11-02-16:
Trumbo
01-02-16:
Den franske forbindelse
13-03-14:
Fortiden
28-09-12:
Små hvide løgne
16-05-12:
Små hvide løgne
 


The Artist

Anmeldt af:Søren Langelund
Genre:Romantik, Komedie
Varighed:100 minutter
Instruktør:Michel Hazanavicius
 
Premieredato:09-02-2012
Medvirkende:Som:
Jean DujardinGeorge Valentin
Bérénice BejoPeppy Miller
John GoodmanAl Zimmer
James CromwellClifton
Penelope Ann MillerDoris
Missi PyleConstance
Se komplet creditliste her

Tavshed er Oscar-guld
 
Få scener i filmhistorien er så rørende som slutningen på Charles Chaplins Byens lys fra 1931. En blomsterpige, som netop har fået sit syn igen efter en øjenoperation, opdager, at Chaplins fattige vagabond er hendes velgører, og ikke et øje er tørt, da deres blikke mødes og han spørger "you can see now?", hvortil hun prompte svarer "yes, I can see now". En dialogudveksling med både bogstavelig og allegorisk styrke leveret gribende simpelt. Og det til trods for – eller måske netop fordi – replikkerne leveres på skrift, og der ikke ytres et eneste ord.


Copyright:
Scanbox
Præcist et sådant monumentalt eksempel på hvilken gennemslagskraft en stumfilm kan have, har utvivlsomt været The Artists centrale inspirationskilde. Det er en moderne stumfilm med nostalgisk afsæt, der som få er indbegrebet af klicheen "less is more". Kald den en hyldest til simplere tider eller et opgør med tidens tomhjernede 3D-brag; The Artist er først og fremmest øjeblikkeligt afvæbnende filmkunst. Stærkt medrivende for de brede masser såvel som referencekræs for afficianados, og som følge heraf med 99% sikkerhed den store vinder ved Oscar-uddelingen om få uger.

I hovedrollen som feteret guldalderstjerne får Jean Dujardin i løbet af få minutter charmeret sig vej til selv den sureste skeptikers hjerte med et Colgate-smil, der endda ville gøre forbilledet Douglas Fairbanks til skamme. Vi møder Dujardins karakter George Valentin på toppen af sin stumfilmskarriere, men lige om hjørnet venter talefilmens fagre nye verden og dermed starten på det uundgåelige fald fra tinderne som demonstrativt varskos i Valentins allerførste replik: "Jeg siger ikke et ord!". En forudsigelig, men forførende fortælling om en verden i konstant forandring, hvor det er mere end almindeligt svært at følge med, når man opsluges af sin egen forfængelighed og stolthed.


Copyright:
Scanbox
Særligt første halvdel fungerer fremragende. Fabulerende metafilmiske optrin og uskyldsrene rendezvous med den centrale kvindelige figur, fremtidens darling Peppy Miller (Bérénice Bejo), fremhæver styrken i det usagte, som det ikke er set magen siden 30’erne. Med overdådigt visuelt flair og førsteklasses timing får instruktør Michel Hazanavicius i samspil med Ludovic Bources underlægningsmusik understreget den sanselighed og universelle emotionelle tiltrækning ved stumfilm, som ellers syntes at være gået i glemmebogen. The Artist fungerer derfor både som selvstændigt værk, men ikke mindst som en påmindelse om en uddød kunstarts eviggyldighed. Som f.eks. i scenen, hvor den nu ludfattige Valentin spejler sig selv i en tøjforretnings butiksvindue, og får projiceret det udstillede pingvinsæt og dermed sine egne tidligere stjernestunder over på sit sørgelige, nutidige jeg. Her siger et blik eller en gestikulation mere end alverdens ord – ikke ulig Chaplins ikonografiske gangart eller Maria Falconettis uudslettelige øjenudtryk i Carl Th. Dreyers Jeanne d'Arcs lidelse og død.

Når The Artist dog – trods alt – ikke når disses niveau, skyldes det en lidt langtrukken og unødig udpenslet sidste tredjedel, hvor balancen mellem tragedie og komedie tipper en smule for meget over mod førstnævnte. Særligt i sammenligning med Chaplins mesterstykker som f.eks. ovennævnte Byens lys. Ikke desto mindre fortjener The Artist de mange Oscars, der venter lige om hjørnet, og man forlader biografmørket svævende med en sult efter at gå på (gen)opdagelse i stumfilmens magiske fortidsunivers. Chaplin ville have været stolt.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Amelielove
6-4-2012 15:35
Glæder mig til at se den idag. Mit hårde hjerte, vil sikkert smelte når Peppy Miller dukker op :-)

Imperialisten
3-3-2012 17:36
Den her film SKAL bare ses.
Den har det hele og har helt sikkert fortjent sin priser


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Afslut denne apokalyptiske forudanelse fra The Omen: ” From the eternal sea he rises/Creating armies on either shore/Turning man against his brother..."?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google