CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Jane Eyre

Produktionsland:
USA, UK

Produktionsår:
2011

Manuskript:
Moira Buffini

Producere:
Alison Owen
Paul Trijbits

Fotograf:
Adriano Goldman

Klipper:
Melanie Oliver

Komponist:
Dario Marianelli

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 1 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
08-09-16:
Lyset i havet
01-03-16:
Crimson Peak
30-12-14:
Tracks
02-11-12:
A Dangerous Method
08-08-12:
Shame
08-03-12:
Shame
28-05-11:
Centurion
04-03-11:
Fish Tank
31-01-11:
The Kids Are All Right
28-05-10:
Sin Nombre
04-03-10:
Alice i Eventyrland [2010]
07-12-09:
Hunger
28-08-09:
Inglourious Basterds
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor, slettede scener, featuretter, trailers
Jane Eyre

Anmeldt af:Kirja Marie Touborg Jensen
Genre:Drama, Romantik
Varighed:121 minutter
Instruktør:Cary Fukunaga
 
Anmeldelsesdato:19-03-2012
Medvirkende:Som:
Mia WasikowskaJane Eyre
Michael FassbenderRochester
Jamie BellSt. John Rivers
Sally HawkinsMrs. Reed
Simon McBurneyMr. Brocklehurst
Judi DenchMrs. Fairfax
Se komplet creditliste her

Fra feminist-roman til love story
 
Er man til engelsk romantik, Jane Austen og de sidte 15 års mange filmatiseringer af hendes romaner (og senest hendes eget liv), vil Jane Eyre være den rette film. Bogen af Charlotte Brontë, en klassiker som var forud for sin tid, er blevet indspillet i ikke mindre end 18 filmudgaver og ni tv-versioner. Så det er nærliggende at spørge, hvad netop denne version af filmen kan, og hvorfor den skal laves igen. Og svaret er ret klart. Charlotte Bröntes roman fra 1847, som egentlig er kendt som en af de første feministiske romaner, er denne gang blevet til en love story.


Copyright:
SF Film
I første scene møder vi en ung sønderknust, ulykkelig Jane Eyre (Mia Wasikowska) som flygter hurtigt og forpustet ud på den mørkegrå, dunkle, regnvåde engelske hede. Ulykken og uhyggen gennemsyrer den første scene og resten af filmen. En film, som hurtig fører tilbage i Janes barndom, og fortæller historien om en forældreløs pige som ingen kærlighed får, hverken hos tanten eller på børnehjemmet, men som alligevel ender som en viljestærk, dog uanseelig ung kvinde. En kvinde som bliver guvernante på slottet Thornfield Hall hos Edward Rochester (Michael Fassbender): En karismatisk herre, som fascineres af hende, men hvis skæbne har været hård, og derfor er deres kærlighed umulig.

Jane Eyre anno 2011 fokuserer på kærlighedshistorien mellem Jane og Mr. Rochester, selv om bogen var så meget mere end det. Den er kendt ikke blot for at være foran sin tid som feministisk roman om en stærk ung kvinde, men også for sin socialrealisme og for at være gotisk fiktion. Det gotiske univers, altså blandingen mellem gys og romantik, har manuskriptforfatter, Moira Buffini (Tamara Drewe), og instruktør, Cary Fukunaga (Sin Nombre), samlet op og ladet det forme filmens scenografi. Heden, slottet, sovekamrene. Alt er dunkelt. På en måde så mørket desværre kommer til at overskygge filmens andre vigtigste elementer.
Det meget mørke tager så meget af filmens lys, at vigtige elementer som kærlighedshistorien og spøgelsesfortællingen bliver lidt forklejnet, og derfor ikke bliver vist i al deres nuancer. Der bruges så megen tid på ondskaben, og forsmåede mennesker, i denne klassiske 1800tals-fortælling, at man bliver lidt overrasket, når man så opdager, at det ER en kærlighedshistorie.


Copyright:
SF Film
Og det er det. En kærlighedshistorie som drives af Michael Fassbinders karismatiske spil og Mia Wasikowskas underspillede, nærmest introverte modspil. Spændingen og længselen mellem de to vedligeholder filmens dynamik. Ingen tvivl om at Fassbender er en brillant skuespiller, men hans mange tydelige diabolske sider ender med at forvirre og sløre kærlighedshistorien. Fordi tvivlen melder sig. Er det her en Jelyll/Hyde historie, eller er manden virkelig forelsket. Det skyldes simpelthen at alt, også skuespillet, er hyldet ind i skygge. Og selvom mørket er en fantastisk kulisse, så kvæler det lys og nuancer. På trods af at heltinden Jane Eyre gennemgår mange lidelser, og hendes udkårne må lide ligeså meget, så bliver romancen mellem dem tragisk nok fremstillet meget enkel, nærmest teenageagtig og stivnet.
 
DVD-vurdering
(- af LB)

Bonusmaterialet syner af meget, men de tre featuretter viser sig at være meget korte, ni slettede scener er derimod fine at få med, og endelig har instruktør Cary Fukunagas indtalt et kommentarspor: Han starter med at fortælle, at han vil vinkle det mere teknisk end intellektuelt, da det er den slags spor, han han selv har fået mest ud af, og godt for ham – hans 'undervisning' når ikke Rodriguez' højder – men muligheden for ekstra oplysning er lettere kedelig for alle andre end dem, der er besat af filmen.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad gjorde, at James Dean fik tilnavnet ”Det menneskelige askebæger”?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google