CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Mystery Men

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1999

Manuskript:
Neil Cuthbert

Producere:
Lawrence Gordon
Lloyd Levin
Mike Richardson

Fotograf:
Stephen H. Burum

Klipper:
Conrad Buff IV

Komponist:
Stephen Warbeck

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(15 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
09-06-05:
Stiller & Coogan: Et par uheldige helte
23-12-03:
Cinemateket i januar
11-06-03:
Ny Dark Horse-tegneserie filmatiseres
31-10-02:
Baldwin som Stillers chef
21-06-02:
Piraten Rush
26-11-01:
Sexede mænd
 
Anmeldelser:
24-06-16:
Zoolander 2
30-12-10:
Greenberg
12-08-08:
Run Fatboy Run
19-06-07:
Nat på museet
20-01-04:
Vild med Mary
17-12-02:
Focus [2001]
09-10-02:
Bark
11-02-02:
Kunsten at trække sig tilbage som lejemorder
28-11-01:
Tailor of Panama
28-11-01:
Tailor of Panama
 
Artikler:
01-08-01:
Ben Stiller
 

Læs også...
I temaet Vanvittige komedier:
 
The Party
Rat Race
Kejserens nye flip
Austin Powers: The Spy Who Shagged Me
Shanghai Noon
Happy Texas
Detroit Rock City

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic, WideScreen 1,85-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Bag kameraet, instruktørens kommentarer, 20 minutter med slettede scener, præsentation af tegneserien, trailer, musikalske højdepunkter, produktionsnoter, biografer
Mystery Men

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Komedie/Action
Varighed:116 minutter
Instruktør:Kinka Usher
 
Anmeldelsesdato:20-12-2000
Medvirkende:Som:
Hank AzariaThe Blue Raja
Janeane GarofaloThe Bowler
William H. MacyThe Shoveler
Ben StillerMr. Furious
Wes StudiThe Sphinx
Greg KinnearCaptain Amazing
Se komplet creditliste her

Hverdagens helte
 
Film om superhelte har ofte et stort problem, fordi de er tvunget til at tage deres hovedperson alvorligt. Hvis vi ikke tror på Superman eller Batmans overmenneskelige styrke falder figuren sammen, og det kræver meget af instruktør og forfatter at få filmen til at fremstå både troværdig og underholdende. Med Mystery Men gøres et modigt forsøg på at lave en parodi om superhelte, som samtidig skal fungere som selvstændig superheltefilm, og heldigvis falder forsøget heldigt ud.

Når Pepsi går….
Captain Amazing er Champion Citys redningsmand. Vi træder ind i den dystre storby på et tidspunkt, hvor Amazing har fået udryddet de fleste interessante skurke. Han er blevet demokratiets redningsmand, men føler selv en stor utilfredshed over sin karriere, hvor det største problem er at finde nok modstand til at opretholde de indbringende sponsoraftaler med multinationale firmaer. I kølvandet på Amazings fantastiske succes har mange almindelige mennesker forsøgt sig som superhelte, og vores vinkel i Mystery Men er straks placeret helt nede på jorden hos disse hårdtarbejdene wanna-be-helte; især et lille hold af selvudnævnte redningsmænd med den sortklædte skrotarbejder Mr. Furious i front, en meget vred mand, som desværre ikke har så mange andre overnaturlige evner end sine raseriudbrud.

En tam trio
”Skovleren” er arbejderklassens bud på en superhelt, hvis evner med en skovl overgår mange andres, også selvom han ikke altid får optimal opbakning fra hjemmet, hvor han har lånt lidt af sønnens udstyr for at være tilstrækkeligt rustet til mødet med storbyens slemme skurke. Endelig vimser ”Den blå Raja” rundt – en forvokset knægt, som stjæler sin mors sølvtøj, benytter en påtaget britisk accent og som af og til har lidt svært ved at få de flyvende gafler til at ramme det rigtige mål. Med andre ord udgør de små helte en noget ynkelig trio, og Captain Amazing betragter dem bestemt heller ikke som en konkurrent. Men da han i egenskab af sin dækidentitet som byens mangemillonær får løsladt en af de mere mindeværdige skurke, Casanova Frankenstein – udelukkende for at sætte lidt liv i den skrantende superhelteforretning – får han huritgt langt mere brug for de små helte fra gulvet, end han nogensinde havde regnet med.

Kitsch, kult og klodsmajorer
Stilen i Mystery Men er et overdrevent og nærmest vulgært kitschet sammensurium af alle mulige inspirationskilder. Filmen er baseret på en tegneserie af Bob Burden, som i begyndelsen af 90’erne skabte et tiltrængt, selvironisk pusterum i en tegneseriegenre, som ofte har gevaldige problemer med sin egen selvhøjtidelighed. Champion City er et fuldstændig fantastisk mix af Gotham City (Batmans hjemby) og Blade Runner, Captain Amazing er en kommercielt forskruet udgave af Batman og hovedskurken Casanova Frankenstein trækker på alle mindeværdige skurke, blot med den yderst originale twist, at han er inkarneret disco-freak: ”Everybody, into ze disco-room”, som han ofte kommanderer med sin uundværlige tyske accent.

Blomstende fantasi
Men inden længe er de tre originale hverdagshelte (som først i filmens sidste scene får navnet Mystery Men) ikke nok, forfatterne er nærmest ved at koge over af kreative indfald, og derfor bliver holdet suppleret med bl.a. ”Den usynlige dreng” (som kun kan være usynlig, når ingen ser på ham – tænk lidt over den!), ”Bowleren” som skal hævne sin far med en personlig bowlingkugle og ”Sfinxen” som er forfærdelig mystisk. Under en audition ca. midtvejs i filmen får vi korte glimt af, hvad der kan vente os i en eventuel fortsættelse. Umiddelbart lyder hele universet bizart og tilnærmelsesvis plat, men heldigvis er instruktøren Kinka Usher og det veloplagte hold af skuespillere tunet så præcist ind på opgaven og med et meget intelligent manuskript i baghånden, som har årets højeste frekvens af mindeværdige citater, bliver resultatet en underholdende, meget morsom og i sidste ende næsten rørende beretning om, at det nytter noget, uanset hvor lidt man tror man kan bidrage med.

Se den
Alle, der kender sin superheltehistorie, får rig lejlighed til at spotte interne referencer og citater, mens andre kan nyde Ben Stillers energiske præstation som Mr. Furious, Geoffrey Rush’ tour-de-force i nedrig tysk disco-stil som Casanova Frankenstein eller bare læne sig velfornøjet tilbage over filmens på en gang respektløse og trofaste tilgang til begrebet superhelte. Vi har set den filosofiske tilgang i Shyamalans Unbreakable, som ofte var mere fortænkt end gennemtænkt, men Mystery Men går direkte efter kernen i genren. Den forventningsfulde glæde over at se folk med usædvanlige evner bliver sendt gennem en kreativ centrifuge og kommer ud i en helt ny version. Superheltegenren har fået sin Last Action Hero, og resultatet er så absolut værd at stifte bekendtskab med.
 
DVD-vurdering
DVD-udgivelsen af Mystery Men udnytter mediet godt til at give seeren en solid baggrund for de tossede løjer. Produktionsnoter og biografier består af meget tekst, men det er med stor skrift og fint sat op. En lang gennemgang af Bob Burdens tegneserie krydret med udtalelser fra forfatteren, giver et godt indblik i forskelle og ligheder mellem film og hæfte. Den traditionelle "Bag kameraet"-film er mere overflødig, men tilgengæld er instruktørens engagerede kommentarer under filmen både spændende og informative. Slettede scener er oplagt ved denne type film, og endelig kan man vælge musikalske højdepunkter fra filmen og gense scenen. Kvaliteten er helt i top, og hvis man har en DVD-afspiller, bør det være stedet, man ser Mystery Men.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film har følgende tag-line: "Violence is a way of life"?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google