CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Prince of Egypt

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1998

Manuskript:
Philip LaZebnik

Producere:
Penney Finkelman Cox
Sandra Rabins

Fotograf:


Klipper:
Nick Fletcher

Komponist:
Hans Zimmer

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(231 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
09-10-03:
Fiennes filmer med Ivory
17-04-03:
Animeret Kilmer, Idle & Duncan
12-11-02:
Danny Glover får hæderspris
03-10-02:
Pitt, Pfeiffer & Zeta-Jones animeret
29-05-01:
Hopper og Kilmer
 
Anmeldelser:
30-08-12:
Modig
02-04-03:
Spirit
18-03-03:
The Salton Sea
28-01-03:
Iskoldt mord
27-08-02:
Willow
16-07-01:
Striglen og strømeren
16-07-01:
Striglen og strømeren
13-03-01:
Titan A. E.
 
Artikler:
26-06-01:
DreamWorks animation
 

Læs også...
I temaet DreamWorks animation:
 
DreamWorks animation
Vejen til El Dorado
Chicken Run
Antz
Josef - drømmenes konge
Den danske Shrek

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic, WideScreen 1,85-1

Lyd:
Dobly Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailere, hæfte, kommentarspor, international sprogversion af When You Believe, Bag om kameraet-programmer med fokus på de tekniske dele af animationen.
Prinsen af Egypten

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Animation, Drama
Varighed:99 minutter
Instruktør:Brenda Chapman
Steve Hickner
Simon Wells
 
Anmeldelsesdato:20-03-2001
Medvirkende:Som:
Val KilmerMoses
Ralph FiennesRameses
Michelle PfeifferTzipporah
Sandra BullockMiriam
Jeff GoldblumAaron
Danny GloverJethro
Se komplet creditliste her

Skæbne forpligter
 
I slutningen af 90’erne opstod en decideret krig på animationsfronten. Disney havde gennem mange år haft noget nær monopol på de store familieorienterede tegnefilm i spillefilmslængde. Men med et lancerede Fox (Anastasia), Warner Bros. (Jagten på Camelot) og det nystartede DreamWorks SKG med Prinsen af Egypten tre store film baseret på historiske myter, som var lige ved at tage pusten fra Disneys sympatiske Mulan.

De gode historier
Det Gamle Testamente indeholder nogle gevaldige røverhistorier, og en af de mest fantastiske er beretningen om David Copperfields forgænger – Moses – som i nært samarbejde med Gud præsterede visuelle mirakler på stribe. Hollywood har flere gange erkendt det oplagt filmiske i fortællingen om udvandringen fra Egypten, hvor Moses samler de tilfangetagne jøder på en kæmpe march tilbage til Det Forjættede Land – Palæstina, og afslutningsscenen, hvor Det Røde Hav bliver delt på midten, så jøderne kan vandre tørskoede over til deres nye fædreland, har da også underholdningsværdi for alle pengene.

Født i en sivkurv
Men enhver historie har en begyndelse – og Moses bliver straks efter fødslen placeret i en sivkurv af sin mor, der ved, at hun ikke har mulighed for at forsørge ham. Efter en sejltur ned af Nilen ender han i Faraoens palads, hvor han bliver optaget som en del af huset. Han vokser op sammen med den kommende hersker af Egypten, men en dag begynder hans fortid at vende tilbage. Han indser langsomt, at hans familie og broder i virkeligheden er fjenden, som holder hans rigtige folk i fangenskab – og den personlige splittelse mellem bevidstheden om ens skæbne og det fysiske tilhørsforhold til andre mennesker kommer til at koste Moses mange kvaler, før han finder den rette vej.

Begrænsninger
Prinsen af Egypten har på mange måder stået overfor ligeså mange farer som sin hovedperson. Når man tager en af de mere drabelige historier fra Bibelen, som tilmed handler om en helt fundemental strid mellem trosretninger og folkefærd, og forsøger at lave en familievenlig fortælling ud af det, kræver det en politisk korrekt balancegang, så man ikke fornærmer for mange mennesker. Den slags diplomatiske forsøg plejer at reducere materialet til banale børneløjer, men her er det lykkedes DreamWorks at forene intellekt, underholdning og markedsføring, og det er netop denne vellykkede kombination, der gør Prinsen af Egypten til en så medrivende oplevelse.

Den store musik
Komponisten Hans Zimmer har fået den taknemmelige opgave at skrive musik til en film af bibelske proportioner. Det er en oplagt lejlighed til at finde det hele store udtræk frem, og selvom ingen af filmens sange står så enkeltstående klart, som Disney-filmenes musikalske ledsagelse plejer at gøre, så er der under selve filmen megen skønhed i flere af scenerne. Zimmer han nemlig sammen med tekstforfattern Stephen Schwartz (Pocahontas) arbejdet hen mod at integrere musikken i filmen. Handlingen går derfor ikke i står, når personerne får lyst til at synge, og man kan ikke som i Disney regne med at nå en tur på toilettet, mens der går musikalsk tomgang i den ene scene efter den anden.

Fuld fart på tegningerne
Kombinationen af computergenererede baggrunde og hånd-tegnede figurer fungerer meget fint i Prinsen af Egypten. Alene det indledende hestevognskapløb gennem Farao-byens gader er en inciterende oplevelse, men også i en opfindsomt leveret drømmesekvens og de meget flotte gengivelser af de 7 plager, ser man overskuddet hos tegnerne og instruktørerne til at bruge selve animationen som et aktivt element i historien. De originale stemmer er præget af ganske store navnes indsats. Val Kilmer og Ralph Fiennes leverer tyngde til hhv. Moses og hans broder, Sandra Bullock og Michelle Pfeiffer præger kvindesiden og mange andre store navne leverer solide indsatser – både med tale og sang.

Den virkelige triumf
Med Prinsen af Egypten demonstrerer DreamWorks en evne til at lave film for hele familien. I modsætning til mange andre familieorienterede film kan historien om Moses sagtens ses af voksne uden børneledsagelse - dramaet er viberende, konflikterne er ret komplicerede og Zimmers storladne musik har ikke "Velegnet for børn"- mærkater klistret ud over partituret. Men samtidig kan børnene også sagtens være med - og der er stof til masser af gode diskussioner bagefter.
 
DVD-vurdering
DVD med sand i skoene
Universal har skruet en ganske glimrende DVD-udgivelse sammen med et interessant ekstramateriale og af rimelig teknisk kvalitet. Desværre er sprogversionenere så ufikst konstrueret, at det ikke er muligt at se originalversionen med danske undertekster. Dette burde naturligvis have været en mulighed – for det afholder mellemstore børn fra at se andet end den danske, som trods stor professionalisme i versioneringsarbejdet stadig må betragtes som den næstbedste løsning. Ekstramaterialet består af et par programmer om arbejdet med tegnefilmen. Der er mange interessante detaljer i arbejdet med animationen, og i et meget fint lille sammenklip fra filmen hører man om kravene til de mange sangere fra forskellige lande, som skal lave de nationale versioneringer. Et par trailere, en trykt folder, lidt billeder og naturligvis et kommentarspor med instruktøren runder en ganske glimrende udgivelse af, som dog lider meget under de dårlige muligheder for valg af undertekster.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (9 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Lasse
30-9-2012 16:44
Val Kilmer - Moses

Amick Byram - Moses (Sang)

Ralph Fiennes - Ramses

Michelle Pfeiffer - Tzipporah

Sandra Bullock - Mirjam

Sally Dworsky - Mirjam (Sang)

Jeff Goldblum - Aron

Patrick Stewart - Seti

Danny Glover - Jethro

Brian Stokes Mitchell - Jethro (Sang)

Helen Mirren - Dronningen

Linda Dee Shayne - Dronningen (Sang)

Steve Martin - Hotep

Martin Short - Huy

Ofra Haza - JochebedLasse
30-9-2012 16:37
Jens Jørn Spottag - Moses

Christian Damsgaard - Ramses

Tammi Øst - Mirjam

Martin Brygmann - Aron

Morten Stausgaard - Jethro

Søren Pilmark - Jethro (Sang)

Anette Heick - Tzipporah

Per Pallesen - Hotep

Søren Launbjerg - Moses (Sang)

Kristian Boland - Ramses (Sang)

Niels Weyde - Seti

Solbjørg Højfeldt - Dronningen

Mona Larsen - Dronningen (Sang)


Lima
3-8-2012 19:23
Nu er jeg ikke særlig religiøs, men jeg mener at kunne huske, at Moses mor sendte ham ud på sejlturen, fordi Farao havde forlangt, at alle jødiske drengebørn skulle slås ihjel, hvilket er noget lidt andet end, at hun ikke kunne forsørge ham!

Christina
13-3-2011 19:17
Filmen er sød og god, men som der skrives i vurderingen er det rigtig dårligt konstrueret at der ikke er danske undertekster og det mangler der på rigtig mange udgivelser. Det er for dårligt at man udgiver DVD'er uden danske undertekster, når man tydeligvis kan lave dem på alle andre sprog end Dansk. Jeg er ret ligeglad med indonesisk undertekst eller whatever du nu har puttet på istedet for dansk.

Ditte B.
23-9-2008 21:40
jeg synes det der en fantastisk film... desværre har vi den ikke, og kan ikke se den på youtube, da afsnit 2 er væk... lidt surt, men overlever nok...
den er godt lavet, og fortæller sin historie rigtig godt... jeg var inde og se den i bio'en for godt og vel 10 år siden, og jeg kan stadig huske den følelse jeg havde i maven da jeg forlod salen da filmen var slut...


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken western har Ron Howard instrueret?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google